Pitanje savetnici

Kako do zaposlenja?

Pozdrav. Diplomirala sam na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, sociologiju sa prosekom 9,86. Nisam uspela da pronađem posao u struci, tako da sam radila poslove van moje struke. Upisala sam master posle 3 godine od diplomiranja, i planiram da upišem i doktorske studije. Sociologiju volim, i vidim sebe da se njom bavim do penzije, ali trenutno nisam u struci. Želim da Vas pitam gde mogu sociolozi da rade(a da nije prosveta) a da ima veze sa našom strukom. Kako naći posao bez "veze"? Uvek su mi na razgovoru za posao tražili stranačku knjižicu,nažalost.Prijatan dan.

153
pre 2 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju. 

Nažalost, zaposlenje ne zavisi isključivo od uspeha na fakultetu, već ono zavisi od mnogo faktora: od toga da li želiš da radiš u državnom ili privatnom sektoru, ako želiš da radiš u državnom, važno je i da li si završila osnovne, master ili doktorske studije, od toga za koju poziciju apliciraš, od toga koliko aktivno tažiš posao, od umrežavanja sa ljudima u sferi tvog interesovanja...

Mogućnosti zaposlenja i opise poslova koji obavljaju sociolozi možeš pronaći ovde.

Bilo bi dobro da se raspitaš kod kolega i koleginica sa fakulteta gde oni rade, kakav je opis njihovog posla, kako su došli do svoje pozicije i da li oni možda znaju da je negde otvoreno radno mesto za sociologa. Takođe, važno je da znaš da neke pozicije ne zahtevaju konkretno zvanje „diplomirani sociolog“, već da ima dosta pozicija koje mogu da obavljaju i psiholozi i sociolozi i politikolozi (na primer, u nevladinim organizacijama)... Dakle, važno je da se konstatno informišeš o otvorenim pozicijama, da se raspituješ i da konstantno pratiš oglase i dešavanja i šalješ radne biografije.

Na kraju, da li imaš otvoren profil na Linkedin-u? Ukoliko nemaš, bilo bi dobro da instaliraš aplikaciju Linkedin i tu pokušaš da pronađeš posao po svojoj meri. Više o Linkedin-u možeš pročitati ovde i ovde.

Nadam se da sam ti pomogla. Želim ti svu sreću!