Pitanje savetnici

Pokusaj medicinskog fakulteta

Ucenica sam ekonomske srednje skole treca godina problem je u tome zelim da upisem medicinski fakultet. Sa ekonomskom skolom to nemogu. Vandredno sam zelala da probam medicinsku da bih mogla na faks ali su mi prvo rekli da treba napunim sedamnaest a onda da nemogu jer nisam zavrsila cetvrtu godinu ekonomske. Volela bih da nadjem neko resenje a da nemoram cekam cetvrtu da bih to uradela samim tim nebi mi to vredelo jer bi dugo isla na faks i dzabe gubila godine. Da li bi ste mogli da mi pomognete da nadjem neko resenje?

69
pre 1 mesec

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju.

Nažalost, prebacivanje iz jedne u drugu srednju školu u trećoj godini nije moguće. Međutim, nikada se ne zna šta ti jedna godina može doneti. Možda u toj godini upoznaš neke ljude, naučiš nešto novo u školi, susretneš se sa novim profesorima koji će ti promeniti pogled na budućnost i možda poželiš da se oprobaš u nekoj drugoj profesiji ili ti možda dodatno ojačaju želju da se baviš medicinom. Ukoliko je medicina ono što ti zaista želiš i čime bi volela da se baviš u budućnosti, verujem da ćeš uživati u putu učenja i da ti jedna ili dve godine više neće predstavljati veliki izazov. 

Hajde da razmotrimo neke od mogućnosti:

Nakon završene ekonomske škole, možeš da se prekvalifikuješ (da položiš određeni broj predmeta iz Medicinske škole) i dobiješ diplomu Srednje Medicinske škole. Tada bi imala dve srednjoškolske diplome – iz Ekonomske škole i iz Medicinske škole. 

Nakon toga, možeš da nastaviš da se baviš medicinom (da postaneš medicinska sestra opšte prakse, zubni tehničar, babica ili nešto drugo – zavisi od toga koji smer izabereš) ili možeš da konkurišeš za upis na Medicinski fakultet i kreneš na studije Medicine. Ukoliko tvoj izbor bude da upišeš Medicinski fakultet, verujem da će ti učenje za prekvalifikaciju doneti samo dobro – biće ti lakše da kasnije učiš za prijemni i bićeš pripremljenija za te studije nego da si išla samo u četvrtu godinu Medicinske škole.

Druga opcija je da upišeš Visoku zdravstvenu školu strukovnih studija, nakon ekonomske škole, jer je na većini smerova uslov za upis završena bilo koja srednja škola u četvorogodišnjem trajanju. Ta Visoka škola nudi dosta smerova i možda te baš neki od njih zainteresuje. Smerove na Visokoj medicinskoj školi u Beogradu možeš pronaći ovde. Nakon toga nećeš imati zvanje doktora medicine, ali ukoliko ne želiš da studiraš šest godina, onda ovo može biti dobra opcija. 

Što se tiče opisa poslova Medicinske delatnosti, više informacija možeš pronaći ovde

Na kraju, ukoliko zaista želiš da se baviš medicinom u budućnosti, sve te godine učenja i usavršavanja neće biti „za džabe“, već mogu biti samo na tvoju korist.

Želim ti svu sreću!