Pitanje savetnici

Izbor fakulteta

U velikoj sam dilemi koji fakultet da upišem jer me puno stvari interesuje. Pre svega mnogo me interesuju političke nauke i pravo, a u istu korpu bih ubacila i kriminalistiku. Mada neki moji rođaci koji su završili kriminalistiku mi govore da to ne upisujem i u dilemi sam. Zanimljiva mi je forenzička psihologija, nisam videla da ima master pa me zanima kako doći do takve pozicije. Ono što me takođe interesuje, a sušta suprotnost svemu tome su reproduktivna biologija i genetika, ali tu mi stvara problem što mi se ne studira regularna biologija da bih otišla na master. U orgomnoj sam dilemi šta da uradim. Hvala unapred na odgovru!

57
pre 2 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Drago mi je što imaš širok spektar interesovanja!

Pre svega, bilo bi dobro da na našem sajtu odradiš testove osobina, veština i interesovanja, kako bi blje spoznala svoja interesovanja i lakše donela konačnu odluku. Testove možeš pronaći ovde

Nakon toga možeš da pogledaš studijske programe svih smerova koji te zanimaju i zaključiš šta je najviše u skladu sa tvojim željama i interesovanjima. Linkove do studijiskih programa možeš pronaći u nastavku: 

Političke nauke: https://www.fpn.bg.ac.rs/studijski-programi-od-skolske-2022-23-godine

Pravo: https://ius.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2022/11/FIS_nastavni_plan_11_OAS.pdf

Kriminalistika: https://www.kpu.edu.rs/cms/data/studije/sp2020/OSS%20Kriminalistika.pdf

Klinička psihologija (forenzička psihologija): https://www.f.bg.ac.rs/psihologija/program_studija.php?god=5&nivo=0

Kada se budeš upoznala sa svim stdijskim programima, u našoj bazi zanimanja možeš pogledati opise poslova različitih zanimanja i odlučiti da li bi time volela da se baviš u budućnosti ili ne.

Na kraju, možeš posetiti naš adresar državnih i privatnih visokih škola i fakulteta i tu pronaći fakultet i smer koji je u skladu sa tvojim željama i interesovanjima.

Nadam se da sam ti pomogla. Želim ti svu sreću!