Pitanje savetnici

Doktor nauka

Volela bih u budućnosti da završim Geografski fakultet. Pa sam htela da pitam nekoliko pitanja u vezi toga. Kako postati doktor nauka? Da li ima posla u inostranstvu? Kolike su šanse da se nađe posao na nekom univerzitetu kao profesor? Ili da li ima posla koji uključuje putovanje po svetu? Hvala.

183
pre 4 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Pre svega, drago mi je što si tako ambiciozna i što znaš šta želiš!

Dokror nauka se postaje kada nakon završenog fakulteta i master studija, upišeš doktorske studije koje traju još četiri godine. Naravno, jedan od uslova za upis na doktorske studije, pored prijemnog ispita, jeste i dobar prosek na osnovnim i master studijama. Nakon doktorskih studija, možeš raditi na fakultetu kao profesor i/ili u nekom institutu i baviš se naučnim radovima! 

Što se tiče putovanja po svetu, to zavisi od toga koji smer izabereš i od toga gde se zaposliš. Ukoliko izabereš smer Turizmologija, u opisu posla ti mogu biti isključivo putovanja. Što se tiče ostala četiri smera Prostorno planiranje, Demografija, Geoprostorne osnovne životne sredine i Geografija), možda možeš da se zaposliš u nekom instuitutu gde je neophodan terenski rad ili možeš putovati tako što ćeš posećivati razne seminare po svetu iz oblasti Geografije i na taj način se usavršavati se u svojoj oblasti.

Što se tiče posla u inostranstvu, to sve zavisi od države u kojoj bi volela da živiš i radiš.

Na kraju, ovde možeš pronaći neke od opisa poslova Geografa, dok ovde možeš pronaći opise poslova Naučnog istraživača u nezavisnom istraživačkom institutu. 

Želim ti svu sreću!