Baza zanimanja

Geograf / geografkinja

Geografi se bave proučavanjem geografske strukture Zemlje, naseljenošću i strukturom stanovništva pojedinih krajeva, različitim pojavama u prirodi i njihovim uticajem na čoveka. Oni takođe osmišljavaju načine iskorišćavanja prirodnih resursa, koji su najkorisniji za čoveka i najmanje štetni za prirodu.
Geografi koji rade kao nastavnici u školama, upoznaju učenike s klimatskim, gospodarskim i reljefnim obilježjima različitih zemalja, sa strukturom njihovog stanovništva te načinima iskorištavanja prirodnih resursa iz okoline.
Jedan deo geografa zapošljava se u turizmu u funkciji turističkih vodiča ili otvaraju sopstvene turističke agencije. Uspeh u tom poslu omogućava im dobro poznavanje prirodnih i kulturnih znamenitosti određenog područja (regionalna geografija).
Geografi zainteresovani za naučno-istraživački rad, koji su se pokazali kao uspešni studenti, mogu se zaposliti na fakultetu ili institutima koji se bave istraživanjima iz različitih područja geografije (npr. antropogeografija, industrijska geografija, klimatologija, politička geografija, saobraćajna geografija).
osnovna, srednja, visoka škola, fakultet, naučno-istraživački institut, javne ustanove, zavodi za izdavanja udžbenika i atlasa,...
/
Stručna praksa u ovoj oblasti.
od 6 meseci do 1 godine
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Istraživačke
  • Kreativno razmišljanje
  • Analitičko razmišljanje
  • Timski rad
  • Misaonost
  • Skoncentrisanost
  • Udubljenost
Mogući su odlasci na teren. Angažovaniji nastavnici organizuju nastavu na otvorenom za svoje učenike; oni zaposleni u turizmu vode grupe u obilazak prirodnih i kulturnih znamenitosti.
Nepovoljni vremenski uslovi (npr. velika vrućina ili hladnoća, iznenadna kiša, vetar) ili oslabljeno zdravstveno stanje jedine su smetnje prilikom terenskog rada geografa.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.