Pitanje savetnici

Strukovni zubni proteticar

Zdravo,cula sam od drugarice za smer strukovni zubni proteticar.Videla sam da taj smer postoji u medicinskom fakultetu u Beogradu i Nisu.Da li postoji poseban uslov za upis na ove studije?Sta tacno znaci "strukovnI" zubni proteticar?Gde bi neko mogao da radi posle ovog smera?Da li postoji neka razlika izmedju ovog smera na nekoj Visoj zdravstvenoj skoli i u univerzitetima?Da li postoje neki master ili specijalizacije posle vog smera,na Visoj i univerzitetima,razlike?

235
pre 4 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

„Strukovni“ zubni protetičar znači da je osoba sa ovim zvanjem završila Visoku medicinsku školu, odnosno osnovne strukovne studije koje traju tri godine. Nakon završenih osnovnih strukovnih studija je moguće upisati master program koji traje još dve godine. 

Što se tiče opisa poslova zubnog protetičara, to možeš pročitati ovde.

Što se tiče razlike između programa na fakultetu i na visokoj školi – ona postoji u predmetima koji se slušaju i polažu. Ovde možeš pronaći studijski program Strukovni zubni tehničar – protetičar na Stomatološkom fakultetu u Beogradu, dok ovde možeš pronaći studijski program Zubni tehničar – protetičar na Visokoj zdravstvenoj školi u Beogradu. Što se tiče trajanja studija, tu nema razlike – oba programa traju tri godine.

Srećno!