Baza zanimanja

Zubni tehničar

Zubni tehničari proizvode i popravljaju protetske konstrukcije kao što su krunice, mostovi, plombe, delimične i pune proteze i druga protetička pomagala, kao i ortodontska pomagala za ispravljanje nepravilnosti zuba, sprečavanje poteškoća i poboljšavanje izgleda. Na osnovu otiska zuba koji uzima stomatolog zubni tehničar pravi gipsani model na osnovu koga izrađuje protetska pomagala koja, pored funkcionalnosti, moraju zadovoljiti i estetske standarde i uklopiti se u pacijentov izgled.

U svom radu koriste raznolike materijale, kao što su metal, keramika, gips za izradu modela, zlato i vosak. Kako bi se od ovih materijala dobili odgovarajući proizvodi, primenjuju različite postupke obrade, kako mehaničke, tako i hemijske: brušenje, savijanje, poliranje, glaziranje. Zubni tehničari rade ručno i koriste najrazličitije alate i instrumente za poliranje, oblikovanje, modeliranje i savijanje; važna je i primena mera zaštita na radu i korišćenje zaštitne opreme kao što su naočare i rukavice.
stomatološkim ordinacijama (državnim/privatnim), domovima zdravlja, te privatnim stomatološkim laboratorijama.
Pohađanje obuka i seminara u vezi materijala i tehnika pravljenja protetičkih i ortodontskih pomagala.
Stručna praksa.
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Organizacione
  • Kreativno razmišljanje
  • Veština rada pod pritiskom
  • Timski rad
  • Komunikativnost
  • Skoncentrisanost
  • Udubljenost
  • Savesnost, odgovoronost
Zubni tehničar u svom radu objedinjuje osećaj za estetiku i tehničke veštine oblikovanja i modeliranja. Izrađuje paletu protetskih i ortodontskih pomagala. U svom radu koristi različite materijale i instrumente. Posao zubarskog tehničara zahteva kontinuirano usavršavanje.
Proteze se moraju izraditi u određenom vremenskom roku, što može dovesti do pritiska. Jedan proizvod se menja i oblikuje u više navrata kako bi pacijent bio zadovoljan.
Pored poznavanja osnova anatomije, fiziologije i stomatološke anatomije, zubni tehničar mora biti detaljno upoznat sa svojstvima i načino upotrebe materijala sa kojima radi i upotrebom alata i instrumenata. Spretne ruke, osećaj za boju i oblik i preciznost neophodni su u ovom poslu. Za izradu odgovarajuće proteze, krunice ili mosta važna je saradnja sa stomatologom i timski rad.

Za obavljanje poslova zubnog tehničara potrebno je završiti srednje stručno četvorogodišnje obrazovanje (Srednja medicinska škola - smer zubni tehničar)
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.