Pitanje savetnici

Žurnalistika, psihologija...

Uskoro počinje četvrta godina i spremanje za prijemni. Nisam sigurna 100% šta da upišem, trenutno dominira žurnalistika. Na testu profesionalne orijentacije ispala su mi sledeća zanimanja: 1.političko-rukovodeće 2.obrazovno-vaspitno 3.socijalno-humanističko 4.umetničko Pored toga, interesuje me zaštita životne sredine i životinja, kao i psihologija. Kad se sve podvuče, mislim da ću kroz novinarstvo moći da zadovoljim sva interesovanja. Volela bih da upišem fakultet u Novom Sadu. Šta se polaže za prijemni, kakvi su uslovi za budžet? Da li je bolji fakultet u Novom Sadu ili Beogradu i po čemu? Ako se kojim slučajem ipak odlučim za psihologiju da li je bolja katedra u Novom Sadu ili Beogradu i šta se gde polaže za prijemni? Šta je, po Vašem mišljenju, perspektivnije, žurnalistika ili psihologija? Planiram da posle studija odem u Nemačku, ili neku drugu zemlju, da radim ili na postdiplomske studije, te mi je jako bitno šta se tamo bolje rangira i više traži. Unapred zahvalna!

2666
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

toliko pitanja i nedoumica:)

Šalim se, naravno. Super je što već na početku raspusta razmišljaš o tome šta ćeš da upišeš i to ozbiljno. To dosta govori o tebe, a sigurno će ti taj stav i odnos prema tome šta te čeka, dosta pomoći da doneseš dobru odluku, najbolju za sebe.

Ta zanimanja i oblasti koje su ti izašle na testu i ono što tebe interesuje se poklapa veoma, ako ne skroz. Što se tiče tvoje delimične dileme da li psihologija ili žurnalistika (mada bih rekla da ipak naginješ više žurnalistici), tu ja teško da mogu da ti pomognem. Mogu da ti odgovorim na neka konkretnija pitanja. Ali ti ćeš sama najbolje zneti šta će u najvećoj meri zadovoljiti tvoja interesovanja. Što se perspektivnosti tiče. Oba fakulteta su perspektivna na svoj način, moguće je da je psihologija malo više. Ačli u tom smislu da ćeš se lakše zaposliti odmah posle fakulteta. Takože kao psiholog možeš jako puno da napreduješ da se razvijaš i da ostvariš briljantnu karijeru. Sa žurnalistikom su ti početni koraci mislim malo teži, ali je takođe moguće napraviti fenomenalnu karijeru kao novinar. Ali to dosta zavisi od tebe kao osobe i od nekih okolnosti životnih. Ali pošto ti već imaš ideju o postdiplomskim, odlasku u Nemačku....mislim ako se budeš ozbiljno držala tih svojih planova da ćeš se sigurno negde dobro pronaći. Namačka je odlična zemlja za razmišljanje o odlasku posle fakulteta, zato što postoji dugogodišnja saradnja sa našom zemljom i našim studentima, ima jako puno stipendija za naše mlade ljude koje nemci daju...S te strane ta ideja ti je odlična, i to može da ti bude vodilja tokom studija, da se trudiš malo više, učiš nemački, ostvariš malo bolji ili bolji prosek i onda pred kraj apliciraš za masu toga što može da se pronađe vezanoza Nemačku (a više ga je nego za druge zemlje).

Zatim, ako se ipak odlučiš za psihologiju, pošto je to moja branša, definitivno preporučujem Beogradski fakultet ispred Novosadskog. Mnogo je kvalitetniji profesorski kadar, studije su dosta teške, ali su odlično organizovane i naučiš sva polja i oblasti psihologije.

A dilema ista, Novi Sad ili Beograd, kada je žurnalistika u pitanju....malo mi je teže tu da prevagnem. Znam neke posredne informacije. Generalno Beogradski univerzitet je ipak malo kvalitetniji od Novosadskog, ali i tamo su neki fakulteti odlični - kao tehnički, poljoprivredni, tehnološki...A sama žurnalistika - išla sam na njihov sajt i ono što mi se mnogo više sviđa u Novom Sadu je spisak predmeta, koji mi deluje da je dosta okrenut praksi i da studenti dosta konkretnih stvari nauče. U Beogradu malo su više okrenuti opšem obrazovanju i težnji da ti budući novinari budu obrazovani pojedinci, što je svakako bitno. Ali se mnogi studenti iz Beograda žale da mnogo toga o novinarskom poslu i zanatu ne nauče i nezanju kad završe faks.

Za psihologiju se svuda polaže: test opšte kulture (u informatorima i na faxu možeš naći neke stare da vidiš kako izgledaju, mada se za to generalno ne spremaš specijalno, već to je nešto štp se stiče vremenom, ali možeš malo više da čitaš dnevnu štampu, i interesuješ se za svet oko sebe, i sve druge predmete u školi....) i psihologija za II godinu, ceo onaj udžbenik koji mora jako dobro da se zna.