Pitanje savetnici

Koji master i na kom državnom fakultetu bih mogao da dam, a da radim u oblasti bezbednosti?

Zdravo. Nedavno sam konkurisao za policijsku akademiju kao i na konkurs za osnovnu policijsku obuku. Kako su me odbili na konkursu zbog bezbednosne provere, verovatno će to biti slučaj i sa policijskom akademijom. Problem nastaje što ja nemam predstavu čime bih se drugo bavio osim oblasti bezbednosti, to je jedina oblast gde vidim sebe. Spletom čudnih okolnosti već sam upisao Visoku poslovnu školu strukovnih studija i druga sam godina. Planiram da se posle nje prebacim i završim akademske studije, a sve u cilju da bih mogao na master studije. Konačno, moje pitanje glasi, koji master na kom državnom fakultetu bih mogao da dam, a da radim u oblasti bezbednosti i šta i gde bih mogao da radim po završetku istog? Znam da je možda rano da o ovome razmišljam, ali od kada su me odbili na gore

navedenom konkursu nemam mira. Izvinite zbog duzeg teksta i hvala unapred na odgovoru. Pozdrav.

1351
pre 5 godina

Odgovor savetnice:

Mnogo mi je žao što nisi uspeo da upišeš ono što si želeo i verujem da te to sada muči. Ali ne treba da kloneš duhom, i takve stvari se dešavaju, pa ćemo se zajedno potruditi da pronađemo adekvatnu opciju :)

Trebalo bi da imaš u vidu da će retko koji fakultet da ti dozvoli prebacivanje sa strukovnih na akademske studije. Uglavnom ne dozvoljavaju ni da se polaže razlika ispita, već mora redovno da se polaže prijemni pa da kreneš od početka. Pre svega bi trebalo da se fokusiraš na izbor fakulteta koji bi došao u obzir, pa da se obratiš studentskoj službi i raspitaš se da li postoji mogućnost prebacivanja.  Dakle, kao prvi korak razmisli koji fakultet bi voleo da studiraš.

Meni sada u skladu sa tvojim interesovanjima prvi pada na pamet Fakultet bezbednosti. Da li si razmišljao o tome? Tamo se ne rade bezbedosnosne provere već samo polažeš prijemni ispit. Koliko sam videla na njihovom sajtu, za master studije dovoljno je da imaš zavšene četvorogodišnje osnovne studije i da si ostvario 240 ESPB.

Takođe, imaju i specijalističke studije koje traju jednu godinu. Te studije bi mogao da upišeš i po završetku Visoke poslovne škole. Međutim, prednost za upis imaju kandidati koji su završili Fakultet bezbednosti i njemu srodne fakultete. Ovde pogledaj plan izvođenja nastave.

Gde sve možeš da radiš po završetku ovog fakulteta pogledaj ovde.

Dakle, jedna opcija je da se odmah raspitaš za prebacivanje na Fakultet bezbednosti.

Druga opcija je da se raspitaš o upisu na specijalističke studije u slučaju da odlučiš da završiš Visoku poslovnu školu.

Treća opcija je da proveriš mogućnost za prebacivanje na neki drugi fakultet, pa da master nastaviš na Fakultetu bezbednosti. U našoj bazi obrazovanja možeš naći sve akreditovane fakultete u Srbiji. Pogledaj malo bazu, istraži i pokušaj da pronađeš fakultete za koje misliš da bi ti odgovarali. Nakon toga,  kontaktiraj studentske službe svih fakulteta koji dolaze u obzir i raspitaj se o mogućnostima za priznavanje ispita. Kada budeš sveo opcije na dva, tri fakulteta, pozovi Fakultet bezbednosti (ako ti se dopada master koji nude) i proveri da li postoji mogućnost da konkurišeš za upis na master studije ukoliko bi završio neki od tih odabranih fakulteta.