Pitanje savetnici

Želim posao koji je dinamičan, raznovrstan, koji podrazumeva kontakt sa ljudima, konstantna dešavanja...

Imam problem sa adekvatnim odabirom fakulteta, jer ne znam koji tačno posao podrazumeva ono sto ja tražim, niti koji fakultet bi tome doprineo. Želim posao koji je dinamičan, raznovrstan, koji podrazumeva kontakt sa ljudima, konstantna dešavanja, rad koji nije vezan isklljučivo za kancelariju, po mogućnosti putovanja.. Koji zahteva kreativnost, snalažljivost, energičnost, pozitivnost, analitičnost, jako dobre komunikacijske i verbalne sposobnosti, organizacione sposobnosti,

radoznalost, sposobnost interpretacije, sposobnost preuzimanja kontrole, dobru procenu ljudi, pravednost.. Takodje bih volela da taj posao bude odgovoran i da mogu da vidim uticaj svog rada i to čemu doprinosim. S obzirom da je ovaj opis posla jako raznovrstan i nekonkretan, ne znam u kom pravcu da krenem i kojim koracima to da postignem. Jako bi mi značilo ako biste mi dali neku vrstu usmerenja. Takođe, ukoliko bih se bavila project menadžmentom, koji put je najpametnije da odaberem, koji fakultet, koje aktivnosti, master? Takođe, pošto je za dobru poziciju u tom poslu potrebno veliko iskustvo, volela bih da već tokom studija počnem da radim na tome. Neke poslove koji bi mi obezbedili znanje i iskustvo u toj oblasti. Da li mi možete reći gde i kako bih mogla da se zaposlim tokom studija u toj oblasti?

1870
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Jako je pohvalno što si prepoznala svoja interesovanja i navela šta ti je sve važno kod budućeg posla. :)

Zanimanja koja ti mogu biti interesantna su u oblasti društveno-humanističkih nauka. Kako si navela projektni menadžment u svom drugom pitanju, mogu da ti predložim nekoliko sličnih zanimanja. Npr., menadžer ljudskih resursa (ako želiš dinamičan posao koji zahteva direktan rad sa ljudima, odlične komunikacione i organizacione veštine, i zahteva i liderske veštine), ili PR menadžer (uz sve što se odnosi na prethodno zanimanje, ovde je potrebna i jedna doza kreativnosti, s obzirom da bi možda radila i na kreiranju i organizovanju različitih sadržaja ali i događaja). Takođe, istakla si da ti je važno da imaš mogućnost da dobro procenjuješ ljude, i da vidiš da tvoj rad nečemu doprinosi. Da li si možda razmišljala i o zanimanju psihologa? Sa ovim zanimanjem zaista možeš da radiš na različitim pozicijama  u različitim okruženjima, ali ono pokriva većinu tvojih veština i onoga što bi želela da radiš. :). Takođe, tu su i srodna zanimanja poput pedagoga i andragoga. 

Još jedno zanimanje koje zahteva odlične komunikacione sposobnosti, snalažljivost, energičnost da se isprate konstantni događaji, i gde često ima puno putovanja je zanimanje novinara

Svakako, na raspolaganju ti je naša baza zanimanja, gde možeš pronaći zanimanja koja ti se čine interesantnim i pogledati koje su njihove prednosti. 

Što se tiče fakulteta, možeš da istražiš društveno - humanističke fakultete i proceniti koja ti opcija najviše odgovara. Iz tvog pitanja ne mogu da zaključim koji univerzitet razmatraš, i da li uzimaš u obzir i privatne i državne fakultete. Za početak, možeš malo više da istražiš o Fakultetu organizacionih naukaEkonomskom fakultetu i Filozofskom fakultetu. Naravno, možeš da istražiš i druge slične opcije u drugim gradovima. :)

Pokušaću da odgovorim i na tvoje drugo pitanje. :). Pre svega, moram da pohvalim tvoju želju da i tokom studija radiš na svom usavršavanju kroz praktični rad. To je zaista jako važno, jer poslodavci danas mnogo više cene praktično iskustvo i konkretne veštine od diplome fakulteta. Konkretno, modul Projektni menadžment postoji na master studijama na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu u okviru smera Inženjerski menadžment, i na master studijama na Fakultetu organizacionih nauka, kao modul na smeru Menadžment i organizacija. Tokom osnovnih studija, možeš potražiti mogućnosti za praksu u oblasti koja te zanima. Većina fakulteta ima svoje Centre za razvoj karijere, i studenti koji su angažovani u tim centrima će moći da ti pomognu da pronađeš praksu u nekoj organizaciji ili instituciji gde možeš da unaprediš svoja znanja.