Pitanje savetnici

Četvrti sam razred gimnazije (prirodno-matematički smer) i još uvek ne znam sta da upišem.

Četvrti sam razred gimnazije (prirodno-matematički smer) i još uvek ne znam sta da upišem. Problem je u tome što mi podjednako dobro idu i

prirodne i društvene nauke, sto bi trebalo da mi u neku ruku "olakša" jer imam veći izbor, ali mi samo otežava jer uopšte ne znam na šta da se

usredsredim. Nije mi problem da učim, naprotiv, kada ne mogu da savladam neke zadatke iz npr fizike, ja ih naučim napamet. Medjutim, kod učenja mi je bitno da mogu da zamislim ono o cemu pričam (da nije puko bubanje kao sto je npr u logici gde nema smisla ono o cemu pričam, tačnije suviše je apstraktno i teško da se zamisli). Razmišljala sam da upisem neki menadžment, ali u mom gradu ima samo na Ekonomskom i Mašinskom, a kada pomislim na te fakultete nijedan mi ne zvuči preterano zanimljivo, mada su sve to samo predrasude (ne želim da studiram negde sa strane što je još jedan problem). Što se tiče poslova prema kojima i razmišljam sta da upišem, zaključila sam da bi mi najvise ležali oni kreativni i "veseli", tj. oni koji su u kontaktu s ljudima zarad nečeg pozitivnog (dosta sam osetljiva po prirodi te nikako ne bih mogla da upišem npr. Medicinu). Volim da pišem, volim muziku, da uredjujem prostor, generalno da osmišljavam nešto, mada je problem što ne umem da crtam te Arhitektura otpada, a takodje sam i loša kao predavač tako da ne bih mogla da se snadjem ni u toj ulozi. Muzika me ovako interesuje, ali nisam talentovana ni za jedan njen vid. Dobar sam slušalac, obožavam da istražujem (npr neke podatke i slično), takodje volim i da putujem, ali sam i dosta vezana za porodicu. Bilo bi mi neizmerno drago kada biste mogli da me nekako uputite sta da radim i posavetujete sta bih na kraju krajeva mogla da upišem. Odradila sam testove sa Vašeg sajta, mada su mi mahom izlazila zanimanja za koja samo u Bg-u ima fakultet.

Planiram da odradim i test profesionalne orjentacije u Zavodu za zapošljavanje, mada ne znam koliko ce mi to biti od pomoći... Hvala unapred.

722
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Dilema sa kojom se susrećeš nije retka, i mnogi tvoji vršnjaci prepoznaju da im dobro idu i prirodne i društvene nauke, i to zaista može da oteža odluku o odabiru fakulteta. 

Super je što si navela stvari koje te interesuju i koje ti idu od ruke, pa možemo da pokušamo zajedno da razmotrimo nekoliko opcija. :)

Prema ovome što si navela, vidim da te više interesuju društvene nauke i da ti lakše da učiš stvari koje nisu apstraktne. Napisala si da ti si razmatrala o upisu menadžmenta. Činjenica je da je on u kontekstu studiranja malo više fokusiran na određene oblasti, kao što je ekonomija ili mašinstvo, ali svakako možeš da proučiš detaljno plan studija pa da razmotriš da li ti se sviđaju predmeti koji se izučavaju na ovim fakultetima, i da razmisliš da li bi volela da radiš neke od poslova za koje te taj fakultet priprema. Poslovi u oblasti menadžmenta zaista mogu biti raznovrsni, od administrativnih zaduženja do organizacije timova. Razmisli o tome da li bi se možda uključila u neke prakse tokom studija gde bi mogla da stekneš bolji uvid u sam posao i radna zaduženja. 

S obzirom da si navela da te interesuju kreativni poslovi, da li si razmišljala možda o zanimanju PR Menadžera? Studije menadžmenta bi ti dale dovoljnu teorijsku osnovu koju bi kasnije mogla da nadogradiš kroz praksu i dodatna angažovanja koja su potrebna da bi se došlo do ove pozicije. Kada pričamo o zanimanjima koja su kreativna, podrazumevaju rad sa ljudima, a često se i putuje, tu imamo i zanimanje novinara. :). Takođe, s obzirom da si navela da želiš da radiš sa ljudima zarad nečeg pozitivnog, kao i da si dobar slušalac, da li si možda razmišljala o studijama psihologije? Ona kroz svoje oblasti usmerava na niz različitih zanimanja, od menadžera ljudskih resursa od menadžera ljudskih resursa do psihoterapeuta, pa možeš da istražiš da li ti se neko od tih zanimanja čini interesantnim. 

Nisi navela koja zanimanja su ti ponuđena na osnovu testova koje si uradila, ali verujem da do nekih od njih možeš da dođeš i ukoliko upišeš neki od fakulteta u Nišu, a da pokušaš da stekneš dodatna znanja kroz različita angažovanja, obuke ili prakse, ukoliko veruješ da će ti to pomoći da dođeš do željenog posla. 

Što se tiče testa profesionalne orijentacije koji bi uradila u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, verujem da bi oni mogli da ti pomognu da stekneš bolji uvid u sposobnosti koje već poseduješ i može da ti pomogne da odabereš fakultet koji odgovara tvojim mogućnostima, željama i interesovanjima. :)