Psihoterapeut/Psihoterapeutkinja
zaposlen u: Većina psihoterapeuta ima svoju privatnu ordinaciju u kojoj radi sa svojim pacijentima. Pored toga psihoterapeut može raditi i u kliničkim centrima i bolnicama, domovima zdravlja, te u ustanovama i organizacijama koje pružaju savetodavne usluge.
opis posla: Dobar psihoterapeut je posvećen pomaganju ljudima da se suoče sa različitim životnim izazovima, situacijama i odlukama. Kroz dijalog, u okviru psihoterapijskih sesija, psihoterapeut nastoji da razume pacijenta i pruži mu psihološku pomoć. Psihoterapija ima različite ciljeve: pružanje podrške u prevazilaženju različitih životnih problema, ponovno uspostavljanje narušene psihološke ravnoteže i učenje novih oblika ponašanja. Osim toga, psihoterapija pomaže i u slučajevima kada shvatamo da već neko vreme nismo zadovoljni svojim životom i/ili odnosima sa drugima, a nismo sasvim sigurni šta nam se dešava i kako da tu situaciju prevaziđemo.
obrazovanje:
srednja škola: Gimnazija, srednja stručna škola
dodatno obrazovanje: Specijalističke edukacije iz različitih smerova psihoterapije u trajanju od 3 - 4 godine.
visina zarade: oko 900 evra
prethodni koraci: Psihoterapeuti mogu biti psiholozi i psihijatri, a u nekim evropskim zemljama i stručnjaci iz drugih oblasti humanističkih nauka (npr: pedagozi, andragozi, defektolozi itd) koji su pored svog osnovnog obrazovanja završili dodatne edukacije i stekli sertifikat u nekom od priznatih psihoterapijskih pravaca.
vreme potrebno da se dođe do ove pozicije: oko 3 godine
radno vreme: 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibino.
veštine:
 • komunikacijske
 • analitičko razmišljanje
 • pomagačke, humanističke
osobine:
 • komunikativnost
 • energičnost
 • druželjubivost
 • udubljenost
 • radoznalost
 • savesnost, odgovoronost
 • fleksibilnost
 • dobrodušnost
prednosti: Dobro plaćen i cenjen posao. Poziv psihoterapeuta je dinamičan, uzbudljiv i kreativan poziv. Osećaj koji psihoterapeutu daje uspešna psihoterapija i zadovoljstvo pacijenta kome ste pomagali u njegovim najtežim trenucima je neprocenjiva nagrada koju retko koje drugo zanimanje može dati.
nedostaci: Nemogućnost da se povežemo i izgradimo kvalitetan odnos (presudan za uspešnu psihoterapiju) sa svakim pacijentom.
dodatne informacije: Više informacija o dostupnim i akreditovanim psihoterapijskim modalitetima i udruženjima možete naći na sajtu Saveza psihoterapeuta Srbije u okviru oblasti "Udruženja".
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.

Želiš da nam pomogneš da dopunimo opis nekog zanimanja ili dodamo novo? Klikni ovde, popunjavanje upitnika traje 5 minuta.
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.