Pitanje savetnici

Inženjerstvo informacionih tehnologija

Završavam srednju školu i trebalo bi da se opredelim koji fakultet želim i počnem da se spremam. Razmišljala sam dosta i mislim da mi pažnju najviše privlači FTN u Novom Sadu, tačnije smer inženjerstvo informacionih tehnologija. Nisam baš upućena u taj smer, ne znam nikoga sa bilo kakvim iskustvima, zato nisam sigurna. Zato me zanima, šta bih mogla raditi posle završenog tog smera, na šta se tačno fokusira, nisam učila o tome u srednjoj ekonomskoj školi pa ne znam da li bi mi to predstavljalo problem, takodje i da li taj smer upisuju devojke i naravno da li je težak taj smer.

521
pre 2 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si odabrala smer koji te interesuje! Teško je odgovoriti na pitanje da li je smer težak :). To u velikoj meri zavisi od toga kako organizuješ svoje vreme i koliko uložiš u učenje. Postoji puno predmeta, i postoji mogućnost da neki sadržaj savladaš lakše, neki teže, ali svakako da ne postoji ništa nesavladivo. :)
Ovaj smer je interdisciplinaran, što znači da ćeš sticati znanja iz različitih oblasti (Industrijsko inženjerstvo i inženjerski menadžment; Organizacione nauke; Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo), što će se kasnije odraziti i na tvoje buduće zaposlenje, i znači da ćeš biti kompetentna za poslove u ovim oblastima. 
Zanimanja za koja ovaj smer priprema su pretežno u oblasti IT industrije i tehničkih nauka. Na linkovima ovde i ovde možeš da istražiš nešto više o njima. 
Što se tiče fokusa, predmeti su vrlo raznovrsni, od matematike i statistike do planiranja poslovnih resursa. Ti ćeš u toku studija prepoznati šta je ono što ti najviše ide od ruke i šta te najviše interesuje, pa ćeš u skladu sa tim birati i izborne predmete kao i programe praksi kako bi dodatno unapredila svoje znanje. 

Takođe, treba da imaš u vidu da se upisuju studenti iz različitih škola, i sa različitim predznanjima. Iz tog razloga je i program koncipiran tako da kreće od osnova koje svi mogu da savladaju. To što se možda do sada nisi susrela sa nekim predmetima i sadržajem nije ništa strašno, i verujem da se velika većina brucoša nađe u toj situaciji, tako ćete zajedno prevazići te izazove. :)

Na kraju, ovaj smer upisuju i devojke :). Sve je više devojaka i žena u oblasti IT-a i tehničkih nauka, tako da nemaš razloga za brigu. :)