Pitanje savetnici

Ekonomski fakultet ili Poljoprivredni fakultet

Zdravo, nisam upala na Fon na prijemnom medjutim konkurisala sam na PMC-u i ne verujem ni da cu tu upasti jer sam matematiku uradila lose. Lose sam se pripremala a i nisam nasla adekvatnog profesora za pripremu. Trenutno mi nastoje dve opcije, da upisem Ekonomski koji me malo zanima pa da zavrsim njega ili da se prebacim, ili da upisem poljoprivredni koji me ne zanima ali sam upala na budzet pa bi meni i drugima bilo lakse da ako odustanem od tog fakulteta ne gubim nista. Razmatrala sam opcije sa svih strana medjutim idalje sam neodlucna. Iskreno nemam neka polja interesovanja, na Fonu sam konkurisala IT jer mi se svidja rad na racunarima ali posto nisam uspela da upadnem ne znam sta dalje da radim. Svidja mi se smer na Ekonomskom poslovna informatika jer nakon zavrsetka mogu da radim vise poslova u struci. A opet i posle poljoprivrednog imam nazovi "zagarantovan posao" ali i to nije bas sigurno.

613
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Pre svega, dobra stvar je to što si sada prepoznala šta je moglo drugačije da se uradi i što sada  imaš određena iskustva koja ti mogu pomoći u nekim budućim koracima. 

Ono što je ohrabrujuća veste jeste to da pored FON-a postoje i drugi fakulteti koji nude smerove koji su vezani za IT i što u glavnom na većini fakulteta postoji još jedan ili dva upisna roka. U našem adresaru državnih i privatnih fakulteta i visokih škola možeš pronaći fakultete koji nude programe koji se bave informacionim tehnologijama (IT) i ujedno pronaći linkove njihovog sajta na kojima se možeš informisati o naknadnim upisnim rokovima, ukoliko postoje.

Takođe, kako bi olakšala sebi donošenje odluke i bolje se upoznala sa opisom posla, uslovima i pogodnostima zanimanja nakon završenog ekonomskog, poljoprivrednog ili nekog drugog fakulteta, na našem sajtu BOŠ karijera možeš pronaći  bazu zanimanja koja nudi te informacije. Ukoliko želiš, na našem sajtu možeš odraditi i testove osobina, veština i interesovanja koji ti mogu pomoći da bolje spoznaš svoja interesovanja.

U slučaju da odlučiš da upišeš ono što te u manjoj meri zanima, možeš pronaći neki deo te nauke koji te zanima više i upišeš smer koji je vezan za tu oblast. Kako bi se bolje upoznala sa studijskim programima na Ekonomskom i Poljoprivrednom fakultetu i kako bi možda pronašla određeni smer koji više odgovara tvojim interesovanjima, u produžetku ti ostavljam sledeće linkove:

Takođe, to možeš povezati sa nečim što voliš i/ili pored toga možeš upisati neformalni oblik obrazovanja, odnosno neki od IT kurseva kojih je, između ostalog, sve više. Tako ćeš moći da se baviš i IT-om i onim što si izabrala pored toga! U produžetku ti ostavljam neke od opcija:

Kada je u pitanju Ekonomski fakultet, potpuno si u pravu. Super si istražila to da posle ekonomskog postoji širok spektar poslova kojim se možeš baviti!

U krajnjem slučaju, ukoliko još uvek ne budeš sigurna čime bi želela da se baviš u budućnosti, možeš da sačekaš godinu dana i sledeće godine ponovo konkurisati za ono što želiš. Za to vreme možeš razmotriti sve opcije koje ti stoje na raspolaganju i izabrati najbolju.