Pitanje savetnici

Koji fakultet je najbolje da upišem ako volim kontakt sa ljudima?

Ja sam slao pitanje već, ali izgleda da se nije poslalo, pa šaljem opet. Poštovana, već duže vreme razmišljam koji fakultet da upišem. I sveo sam svoj izbor na tri: Fpn, Šumarski i Pravni fakultet. Sva tri me skoro podjednako zanimaju. Najviše bi mi odgovaralo da se radi sa ljudima i zanimaju me pojave u društvu. Ali ne mogu da se odlučim. Pa bih hteo da čujem vaš savet. Uz to bih hteo da znam i koji su najsigurniji poslovi nakon završetka ovih fakulteta i koji su najplaćeniji. Hvala unapred, vaš sajt je super i veoma korisno pomagalo.

277
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Na sledećim linkovima možeš videti čime sve možeš da se baviš nakon fakulteta koji su u opticaju, kakav je opis posla različitih zanimanja nakon određenog fakulteta i zaključiti u kom zanimanju se najviše pronalaziš. Ove informacije ti mogu pomoći u donošenju konačne odluke. 

Fakultet političkih nauka – zanimanja: https://karijera.bos.rs/obrazovanje/81 

Studijski programi: https://www.fpn.bg.ac.rs/studijski-programi-od-skolske-2022-23-godine 

Pravni fakultet – zanimanja: https://karijera.bos.rs/obrazovanje/146 

Studisjki program: https://ius.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2021/09/Novi-nastavni-program-osnovnih-studija-2011_12.pdf 

Šumarski fakultet – zanimanja: https://karijera.bos.rs/obrazovanje/16 

Strudijski programi: https://www.sfb.bg.ac.rs/studijski-programi/osnovne-akademske-studije-2021/ 

Naravno, ne mogu sa sigurnošću da ti kažem koji su to najsigurniji i najplaćeniji poslovi nakon završenog bilo kog fakulteta, zato što na to utiče puno faktora: trendovi na tržištu rada koji se jako brzo menjaju, tvoja stečena znanja i veštine, da li želiš da se zaposliš u državnom ili privatnom sektoru, za koju poziciju apliciraš... 

Ukoliko želiš, ovde možeš da istražiš aktuelne oglase za posao i videti šta je sada najplaćenije i šta se sada najviše traži, ali imaj na umu da se to jako brzo menja i da će, nakon što ti završiš fakultet, možda neka druga zanimanja biti aktuelna. 

Na kraju, važno je da razvijaš svoja znanja i veštine tokom studiranja, da pohađaš što više praksi, što ti može povećati mogućnost za zapošljavanje, kojim god zanimanjem budeš želeo da se baviš.