Pitanje savetnici

Srednja škola

Pozdrav! Ja imam nedoumicu oko upisa u srednju školu. Osmi sam razred i vukovac sam. Skoro svake godine sam se takmičila iz istorije i srpskog. Jedno vreme sam želela da upišem društveno-jezički smer u gimnaziji i da posle toga studiram istoriju ili srpski(za nastavnika). Elem, roditelji su me obeshrabrili po pitanju gimnazije,srpskog i istorije rekavši kako to nije perspektivno i kako je to glupo. Uglavnom, moja starija sestra završava medicinski fakultet i ja sam želela da upišem medicinsku školu ali su mi rekli da je u našem gradu medicinska loša(netačno veoma) i da ne idem na medicinu. Radila sam vaše testove za orijentaciju i svi pokazuju na jezike,umetnost,komunikativnost... Koliko je perspektivno upisati Saobraćajnu školu(smer Tehničar drumskog saobraćaja)? Da li posle tog smera dobijamo dovoljno znanja za studije engleskog jezika na filološkom fakultetu? Hvala na narednom odgovoru.

259
pre 11 meseci

Odgovor savetnice:

Važno je da znaš da svako od nas ima različite želje, vrednosti i interesovanja koja u utiču na naš životni put. Verujem da tvoji roditelji tebi žele najbolje i da su saveti u potpunosti dobronamerni, međutim, svako od nas pola svog dana provede na poslu te je zbog toga važno da izaberemo da radimo ono što je u skladu sa našim interesovanjima. 

Svaka škola ima svoje prednosti i mane, te je nezgodno da se fokusiramo samo na dobre ili loše strane. Kada je u pitanju Gimnazija, jedna od prednosti je ta što ona bi od početka trebalo da stvara radne navike i na taj način adekvatno pripremi za fakultet i ta što ne postoji ograničenje kada je u pitanju izbor fakulteta koji bi kasnije želela da upišeš. Međutim, jedna od mana je ta što, ukoliko na kraju četvrte godine ipak odlučiš da ne upišeš fakultet, nećeš imati stručnu kvalifikaciju. 

U srednjoj Saobraćajnoj školi engleski jezik se uči sve četiri godine, što bi trebalo da bude dovoljno za stvaranje osnove za kasnije studiranje engleskog jezika. U slučaju da to nije tako, uvek postoji mogućnost da uz malo više uloženog truda i rada nadoknadiš propušteno gradivo, upišeš i završiš engleski jezik, ukoliko je to ono što želiš. Više informacija o tome čime možeš da se baviš nakon završenog Filološkog fakulteta možeš pronaći ovde.

Kada je u pitanju Medicinski fakultet, njega je moguće upisati isključivo nakon zavšene Srednje medicinske škole ili Gimnazije.

Na kraju, u našoj bazi zanimanja možeš pronaći različita zanimanja kao i opise poslova koji odgovaraju tvojim osobinama, veštinama i interesovanjima koja si spoznala radeći naše testove. 

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!