Pitanje savetnici

Odabir fakulteta

Dobar dan, Treca godina sam gimnazije i imam nedoumica sto se tice fakulteta. Volim jezike, pricam vise njih i isla sam na takmicenja na kojima sam bila uspesna i zbog toga vecinom pretpostavljaju da cu to da upisem iako ranije o tome nisam ni razmisljala. Ali isto kao sto volim jezike, dobra sam i u prirodnim naukama, jako volim hemiju i biologiju zbog cega bih volela da probam medicinu. Mada, plasim se da cu napraviti los izbor i pogresiti fakultet. Volim da pomazem ljudima i to me ispunjava da kazem, zbog toga se osecam bolje i volela bih da radim nesto sto takodje pomaze ljudima. Nadam se da cete uspeti da me posavetujete i zaista Vam se zahvaljujem. Veliki pozdrav!

94
pre 2 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju! 

Hajde da razmotrimo neke od opcija: u nastavku se nalaze korisni linkovi na kojima možeš bolje da se upoznaš sa određenim studijskim programima i zanimanjima.

Kada su u pitanju jezici, više informacija o opisu poslova diplomirnaog filologa možeš da pronađeš ovde, dok više informacija o ponuđenim studijskim programima možeš pronaći na sajtu Filološkog fakulteta u Beogradu, u odeljku „katedre“, u okviru kojih se nalazi više jezika. 

Što se tiče prirodnih nauka, više informacija možeš pronaći na sledećim linkovima:

Studijski program Medicina: http://med.bg.ac.rs/?page_id=12210&script=lat

Opis poslova doktora: https://karijera.bos.rs/zanimanja?q=Doktor

Studijski program Biologija: https://www.bio.bg.ac.rs/studijski-program-biologija-osnovne i https://www.bio.bg.ac.rs/akreditacioni_materijali/2016_akreditacija_OAS_MAS__za_sajt/Liste_svi_nivoi_studija/I_nivo_OAS/SRB/OAS_Tabela_5_1i_5_3.pdf

Opis poslova biologa: https://karijera.bos.rs/zanimanja?q=biolog

Studijski program Hemija: https://www.chem.bg.ac.rs/studije/osnovne-l.html

Opis poslova hemičara: https://karijera.bos.rs/zanimanja?q=Hemi%C4%8Dar 

Pored pomenutih studijskih programa, kako bi pomagala drugim ljudima, možeš upisati i neku od humanističkih nauka: psihologija, sociologija, andragogija... Da bi se bolje upoznala sa svojim interesovanjima, na našem sajtu možeš da odradiš testove osobina, veština i interesovanja, a kasnije možeš pogledati našu bazu zanimanja i upoznati se sa opisima različitih zanimanja. Nakon toga, u našem adresaru možeš pogledati sve fakultete i visoke škole koje postoje u Srbiji i pronaći onu obrazovnu ustanovu koja nudi studijski program koji je u skladu sa tvojim interesovanjima i željama.

Na kraju, ukoliko i dalje budeš bila u nedoumici, možeš otići na dane otvorenih vrata fakulteta koji te zanimaju. Dan otvorenih vrata organizuje većina fakulteta. To je dan kada srednjoškolci dolaze na fakultet da saznaju nešto više o studiranju, a stariji studenti i profesori ih informišu. To može biti lepa prilika da zaključiš da li bi taj fakultet bio dobar izbor za tebe ili ne, ali i možda da upoznaš neke od budućih kolega. To obično bude u proleće, zato bi bilo dobro da pratiš sajtove fakulteta koji te zanimaju i na vreme saznaš kada se održava dan otvorenih vrata na tim fakultetima.

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!