Pitanje savetnici

Studije geografije

Postovana, zavrsio sam Visoku skolu iz oblasti turizma i bio sam budzetski student. Sada zelim da upisem studije geografije, tj. vec spremam prijemni ispit iako znam da nije previse perspektivan smer ali je ljubav prema geografiji preovladala. Zanima me da li je moguce da se upisem kao budzetski student? Znam da zakon propisuje da ne mozemo da se upisemo u prvu godinu na teret budzeta na istom stepenu studija. Koliko znam da strukovne i akademske studije nisu isti stepen? Da li fakulteti imaju uvid o studentima van Bograda? Takodje me zanima Vase misljenje o geografiji? I na um mi pada da upisem master strukovne studije iz oblasti inzinjerstva zastite zivotne sredine? Sta mislite da je bolje? Izvinite sto ovako haoticno pisem. Srdacan pozdrav.

97
pre 2 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekao odgovor.

Pre svega, drago mi je što želiš dalje da nastaviš da se usavršavaš i što imaš velike ciljeve!

U pravu si, nije moguće upisati isti stepen studija na budžetu dva puta. Pod „istim stepenom studija“ bi trebalo da se podrazumeva godina strudiranja (prva godina, druga godina, treća godina studija... bez obzira da li je u pitranju Visoka škola ili fakultet). U svakom slučaju, bilo bi dobro da kontaktiraš studentsku službu fakulteta, jer će ti oni reći najtačnije informacije. 

Što se tiče Geografskog fakulteta, studijski program možeš pronaći ovde, dok više informacija o samom programu možeš pronaći ovde.

Kada je u pitanju Inženjerstvo zaštite životne sredine, studijski program možeš pronaći ovde, dok više informacija o samom programu možeš pronaći ovde.

Na kraju, kako bi lakše doneo konačnu odluku, na sledećim linkovima se možeš pogledati opise poslova ovih zanimanja, te na osnovu toga možeš zaključiti čime bi više voleo da se baviš u budućnosti

Geograf: https://karijera.bos.rs/zanimanja/254/geograf-_-geografkinja.html

Inženjer zaštite životne sredine: https://karijera.bos.rs/zanimanja/253/inzenjer_ka-zastite-zivotne-sredine.html

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!