Baza zanimanja

Inženjer/ka zaštite životne sredine

Inženjeri/ke zaštite životne sredine rade na poboljšanju recikliranja, odlaganja otpada, javnog zdravlja i kontrole zagađenja vode i vazduha. Oblast obuhvata niz različitih disciplina, uključujući matematiku, hemiju, ekologiju, geologiju, hidrologiju, mikrobiologiju, ekonomiju i zaštitu životne sredine. Koriste svoje inženjerske veštine za razvoj procesa kako bi se osiguralo da infrastrukturni projekti prate inženjerske principe i propise. Oni pomažu u izgradnji važnih projekata kao što su brane, sistemi za recikliranje, komunalni vodovod i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sistemi koji pomažu u smanjenju industrijskog zagađenja vazduha i još mnogo toga.
Dakle, oni su kompetentni i kvalifikovani da rešavaju realne probleme iz prakse u sistemu životne sredine (globalno zagrevanje, sve veće količine čvrstog i opasnog otpada, sve češće prirodne katastrofe itd.) upravljanjem čvrstim i opasnim otpadom, upravljanjem akcidentalnim rizicima, kao i da rešavaju probleme u industrijskim i privrednim sistemima. Zatim, prate i ispunjavaju zakonske regulative poslova vezanih za ekologiju, organizuju sortiranje i odvoz otpada sarađujući sa nadležnim institucijama. U skladu sa standardima organizuju kontrolu kvaliteta hemijskog i biološkog prečišćavanja vode, brinu se o pridobijanju potrebnih dozvola i učestvuju pri uvođenju ISO standarda.
Na kraju, oni informišu, obrazuju i podstiču građanke i građane na aktivno učešće u održivom razvoju svojih zajednica kroz očuvanje prirodnih resursa, razvoj cirkularne ekonomije i očuvanje zdravlja i blagostanja svih živih bića.
Privrednim i industrijskim sistemima (raznim kompanijama i fabrikama), javnim preduzećima, nevladinim organizacijama i državnim institucijama.
Znanje rada na računaru (MS Office).
Znanje engleskog jezika.
Sertifikat za obavljanje poslova u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, obuka za primenu standarda 9000, 14000 i 18000 - IMS
Volontiranje ili praksa u firmi koja ima program zaštite životne sredine, rad u nevladinim organizacijama koja deluje na polju zaštite životne sredine.
do 6 meseci
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Kreativno razmišljanje
  • Analitičko razmišljanje
  • Pomagačke, humanističke
  • Timski rad
  • Komunikativnost
  • Skoncentrisanost
  • Udubljenost
  • Savesnost, odgovoronost
  • Fleksibilnost
Zaštita životne sredine je društveno korisna delatnost, što čini da se onaj koji se bavi time dobro oseća, jer pomaže ljudima čineći im okolinu zdravijom i čistijom. Zakonska regulativa zahteva da svaka kompanija ima bar jednog inženjera zaštite životne sredine.
Svest šire javnosti je još uvek nedovoljna razvijena o problemima životne sredine.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.