Pitanje savetnici

koji fakultet da upisem?

Zdravo, upisala sam srednju prehrambeno hemijsku skolu ali smer za tehnicara operativne forenzike, imamo dosta struchih predmeta i ucimo o nasem zanimanju. Ja bih u buducnosti htela da budem paihijatar ili da pomesam forenziku i psihologiju. Zato je ova srednja skola bila moj izbor. Planirala sam da upisem filozofski fakultet smer za psihologiju pa me zanima da li je nakon toga moguce da zavrsim master na medicinskom fakultetu ili neku prekvalifikaciju za psihijatra da ne bih morala godinama da budem na medicinskom fakultetu vec samo master/prekvalifikaciju, i ako ne sta onda da radim?

110
pre 2 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Prema informacijama koje sam našla, smer Psihijatrija na master studijama ne postoji, već postoji specijalizacija za koju je jedan od uslova završen Medicinski fakultet. Dakle, ako želiš da upišeš specijalizaciju smer Psihijatrija, morala bi prvo da završiš Medicinski fakultet. 

Pored psihijatrije, postoji mogućnost da budeš klinički psiholog ili forenzičar. Kako bi postala klinički psihiolog, potrebno je da upišeš Filozofski fakultet – smer psihologija i da se u četvrtoj godini opredeliš za smer Klinička psihologija. Kada je u pitanju forenzika, potrebno je da završiš Fakulet Bezbednosti, Fakultet za Fizičku hemiju ili Kriminalitsičko – policijski Univerzitet (Smer forenzičko inženjerstvo) i tako postaneš forenzičar. Naravno, nije dovoljno samo da završiš fakultet kako bi bila forenzičar, klinički psiholog ili bilo šta drugo... Potrebno da je u toku studija pohađaš stručnu praksu, da volontiraš u struci, da stvaraš mreže poznanstava, da stičeš dodatne veštine i znanja... Sve ovo može da ti olakša pronalaženje posla nakon fakulteta.

Nadam se da su ti oe infotrmacije pomogle. Želim ti svu sreću!