Pitanje savetnici

Sta posle gimnazije

Dobar dan, Uskoro upisujem srednju skolu i dvoumim se izmedju gimnazije opsti smer i gimnazije biohemijski smer. Volim biologiju i zanima me da li posle smera za biologiju i hemiju mogu da upisem recimo pravni ili medicinski fakultet i cime tacno mogu da se bavim?

129
pre 2 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Pre svega, važno je da znaš da je Gimnazija srednja škola koja prevashodno sprema đake za fakultet. To je škola u kojoj postoje predmeti iz različitih oblasti i koji omogućavaju učenicima da se upoznaju sa svim naukama na osnovnom nivou, kako bi se lakše opredelili za fakultet i zanimanje kojim žele da se bave u budućnosti.

Što se tiče upisa na fakultet nakon Gimnazije, imam dobre vesti za tebe – Pravni fakultet je moguće upisati nakon završene bilo koje srednje škole u četvorogodišnjem trajanju, dok je Medicinski fakultet moguće upisati nakon završene Gimnazije, Srednje medicinske škole ili Srednje veterinarske škole. 

Dakle, nakon Gimazije možeš da upišeš bilo koji od ova dva fakulteta!

Kada je u pitanju Pravni fakultet, ovde možeš pronaći zanimanja kojim se možeš baviti nakon diplomiranja, a ovde i ovde možeš saznati više informacija o samom studijskom progrmau. 

Što se tiče Medicinskog fakulteta, ovde i ovde možeš pronaći opis poslova doktora/ke medicine i srodnih zanimanja, a ovde možeš saznati nešto više o samom studisjkom programu.

Što se tiče predmeta u srednjoj školi, ovde možeš pronaći spisak predmeta u Gimnaziji - opšti smer, dok ovde možeš pronaći spisak predmeta u Gimnaziji – hemijsko-biološki smer.

Želim ti svu sreću!