Pitanje savetnici

Sta posle srednje - menadzment, ekonomija, IT ili nesto drugo?

Zdravo, cetvrta sam godina i blizi se vreme da odlucim sta cu dalje. Iskreno i ne snalazim se bas najbloje oko toga sta zelim i sta je najbolje da upisem. Ne mogu da pronadjem konkretne informacije na internetu i vecinom sve informacije koje posedujem su zasnovane na ponekad licnom i ne objektivnom misljenu ljudi u mom okruzenju. Prolazim sa dobrim uspehom iz srednje skole i matematiku nisam spremio za neki tezi prijemni, tako da tu verovatno otpadaju drzavni fakulteti i onda mi ostaju vise skole ili privatni faklutet. Ne pronalazim se u necemu poput moje srednje skole, koja je najvise bazirana na racunarskim mrezama i telekomunikacijama, ali mi trenutno dosta primamjivije zvuci nesto poput menadzmenta i ekonomije, pa mozda i nesto kao informacione tehnologije, softversko inzinjerstvo i racunarske nauke. Mene bi zanimalo koji su to fakuleti ili vise koji ce poslodavci u buducnosti ceniti, gde mogu steci dobro znanje kao i kvalitetna nova poznanstva. Sto se tice mojih interesovanja polako gubim strast prema programiranju i ne bih se time bavio, ali zato menadzement i ekonomija mi zvuce privlacnije sa strane nekog buduceg preduzetnickog puta. Hvala Vam unapred na svakoj, i najmanjoj pomoci, izuzetno bi mi znacilo.

102
pre 4 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekao odgovor.

Drago mi je što imaš širok spektar interesovanja! 

Pre svega, na našem sajtu možeš pronaći testove osobina, veština i interesovanja, koji ti mogu pomoći da bolje spoznaš svoja interesovanja i odlučiš čime bi voleo da se baviš u budućnosti.

Nakon toga, na našem sajtu možeš posetiti adresar svih državnih i privatnih fakulteta i visokih škola i tu pronaći linkove do njihovih sajtova, na kojima možeš pronaći njihove studijske programe. Kada budeš pogledao koji predmeti na određenim smerovima postoje i kada budeš shvatio koji studijski program te najviše zanima, možeš lakše doneti konačnu odluku!

Na kraju, kako bi sebi dodatno olakšao, na našem sajtu možeš posetiti bazu zanimanja u kojoj možeš pročitati više o opisima različitih zanimanja!

Ukoliko na ovaj način ne uspeš da odlučiš čime bi voleo da se baviš u budućnosti, bilo bi dobro da odeš do najbliže filijale Nacionalne službe i tu odradiš testove profesionalne orjentacije koja uključuje i razgovor sa psihologom koji ti može pomoći u donošenju konačne odluke! 

Što se tiče preduzezništva, u Regionalnoj agenciji za razvoj i evropske integracije možeš pronaći besplatne onlajn obuke za mlade preduzetnike i početnike u biznisu. Oni nude i besplatan konsalting i mentoring. 

U nastavku možeš pronaći linkove do opisa poslova nakon zavšrenog menadžmenta, ekonomije i inofrmatike i računarstva:

Menadžer: https://karijera.bos.rs/zanimanja/235/menadzer_ka.html

Ekonomista: https://karijera.bos.rs/zanimanja/61/ekonomista_ekonomistkinja.html

Informatričar: https://karijera.bos.rs/zanimanja/250/informaticar_ka.html

Za kraj, važno je da znaš da, koji god fakultet upišeš, bi bilo dobro da od početka stičeš iskustvo kroz različite prakse i volontiranja (koje možeš pronaći samoinicijativno ili preko fakulteta), jer ćeš na taj način steći neophodno iskustvo koje poslodavci sve više traže od novozaposlenih i jer ćeš tu steći dosta kontakata koji ti mogu pomoći pri kasnijem zaposlenju. 

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!