Pitanje savetnici

U dilemi sam šta da upišem

Poštovani, bliži se kraj srednje škole i ja sam u velikoj dilemi šta da upišem. Sa obzirom da sam završila srednju medicinsku skolu, odličan djak, nisam se pronašla u tome, a trenutna želja mi je Pravni fakultet. Komunikativna sam, manipulativna, elokventna, volim da pomažem ljudima i sebe totalno vidim u tom poslu. Naravno, ometaju me komentari ostalih, kako je ekstremno težak fakultet, da se nema posla, dugo traje školovanje. Meni tu najviše smeta što ta diploma van Srbije ništa ne vredi, jer učim zakone Srbije. Iskreno, više bih volela da se potrudim za nešto sto volim nego za nešto što ne volim ili da upišem “lakši” fakultet pa da se ceo život kajem sto nisam pratila svoje snove. Ne planiram da nastavljam medicinu jer u mom gradu to nema, predugo traje, a moji ne bi voleli da idem van. A što se medicine tiče samo mi je privlačna neuropsihijatrija. Znači, plan A su mi prava a razmišljam se pored

njih za psihologiju, (podloga mi je medicina) jer izgleda mi kao kreativan posao i pomaže se ljudima. Od tehničkih nauka mi je zanimljiva arhitektura, čujem i dobro plaćena, ali matematika mi nikako ne ide, ne znam kako bih se snašla. Jako mi dobro ide srpski jezik i književnost. Išla sam na razgovor kod psihologa zbog profesionalne orijentacije, i ispalo mi je nešto vezano za socijalnu pomoć i ekonomiju (menadžment). Da li se za poslovnog menadžmenta opredeljuje posle ekonomskog fakulteta, kakve su mogućnosti tu? Da li je po Vašem mišljenju bolji pravni fakultet ili psihologija? Kakve su mogućnosti zapošljavanja sa jednim a kakve sa drugim u odnosu realno stanje kod nas? Bila sam skroz odlučila da upišem pravni fakultet, ali sad mi je sve totalno pomućeno u glavi, pod velikim sam stresom, jer već treba da počnem sa pripremama. Hvala unapred, izvinite na obimnom tekstu.

1226
pre 4 godine

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si prepoznala koje su to oblasti koje te interesuju i šta je ono čime bi volela da se baviš, a čime ne. J

Hajde da počnemo od Pravnog fakulteta. Osobine koje si navela da prepoznaješ kod sebe su zaista u skladu sa zanimanjem pravnika, i u odnosu na to, tvoja izbor ovog fakulteta mi se čini sasvim na mestu. Razumem da te pogađaju komentari sredine, i da su te pokolebali, ali imaj u vidu da su mišljenja o fakultetima vrlo subjektivna. Svaki fakultet se u nekim trenucima čini vrlo teškim, i školovanje može da se oduži. Isto tako, ima puno pravnika koji nisu uspeli da nađu posao brzo nakon što su diplomirali, ali to zavisi od velikog broja faktora. Sada retko koji fakultet garantuje svim svojim studentima zaposlenje nakon završetka, što je slučaj i sa Pravnim fakultetom. J To ne mora nužno biti loše, jer se studenti često sami trude da pronađu što više prilika za učenje i usavršavanje tokom samih studija, i time povećaju svoje šanse za zaposlenje.

Drago mi je da si navela da bi se više potrudila oko nečega što voliš, nego da odabereš nešto što ti ne bi donelo zadovoljstvo. Delim tvoje mišljenje, i smatram da kad neko odabere fakultet i kasnije posao koji voli, većina izazova se mnogo lakše prevaziđe.

Pitanje na koje treba sebi da odgovoriš je da li ti je značajnije da se baviš pravima u Srbiji, ili da pronađeš zaposlenje u inostranstvu? Ukoliko je tvoja želja da odeš u inostranstvo, studije prava ne bi trebalo da te u tome spreče. Činjenica je da te Pravni fakultet priprema za pravne poslove u Srbiji, ali pravima možeš da se baviš i u drugoj zemlji, ukoliko se upoznaš sa njihovim pravnim sistemom i nostrifikuješ diplomu. Naravno, to znači još nekoliko godina učenja, ali ako je to tvoja želja, ne vidim razlog zašto ne bi pokušala. :)

Psihologija i prava imaju nešto zajedničko – pomaganje ljudima. :). Navela si da je test profesionalne orijentacije koji si uradila pokazao da imaš sklonosti ka poslovima koji se tiču pružanja socijalne pomoći, a to na određeni način mogu da ti omoguće i prava i psihologija. Naravno, kontekst u kome se radi je drugačiji. Kreativnost posla psihologa zavisi i od oblasti za koju se kasnije opredeliš. Neki psiholozi rade kao HR menadžeri, neki kao klinički psiholozi, a neki kao istraživači. Razmisli šta te interesuje u oblasti psihologije, pa na osnovu toga možeš proceniti i kojim poslom bi volela da se baviš. Za psihologiju je dobro što završavaš srednju medicinsku školu, jer verujem da si stekla neka znanja koja bi ti pomogla pri učenju određenih sadržaja iz psihologije. Druga zajednička karakteristika prava i psihologije je različitost zanimanja koju ove oblasti omogućavaju. Psihologija daje nešto više mogućnosti u odnosu na prava, ali svakako i jedno i drugo daje mogućnost za rad u različitim okruženjima i organizacijama. Puno toga zavisi od konkretne oblasti za koju se opredeliš, praktičnog iskustva koje stekneš i naravno, trenutne situacije na tržištu rada. :)

Kratko bih se osvrnula na nekoliko stvari koja si još pomenula u svom pitanju. Spomenula si da ti je interesantna arhitektura i da ti dobro ide srpski jezik i književnost. Razmisli da li su to oblasti kojima bi zaista volela da se baviš ili su ti samo interesantne, da recimo čitaš nešto više o tome u slobodno vreme?

Isto tako, možeš da razmisliš kako zamišljaš svoj idealni radni dan, (da li bi radije radila direktno sa ljudima, ili bi se bavila administracijom?) na kom poslu, na kojoj poziciji i u kakvom okruženju(Da li bi pre radila u velikoj kompaniji ili u manjem timu? Da li bi više volela da radiš u kancelariji ili na terenu?). Možda će ti odgovori na ova pitanja pomoći da odlučiš o tome koje zanimanje je dobro za tebe, pa u skladu sa tim odabereš i fakultet koji može da ti omogući to zanimanje. :)