Klinički psiholog/psihološkinja
zaposlen u: Psihijatrijske bolnice, psihološka savetovališta, kliničko-bolnički centri, domovi zdravlja, krizni centri, instituti za mentalno zdravlje, zatvori, policija, sudovi
opis posla: Dve osnovne delatnosti: 1) psihodijagnostika (individualni i grupni rad sa pacijentima, posmatranje ponašanja, intervju, zadavanje i tumačenje nalaza psiholoških testova, procena intelektualnih sposonosti, uračunljivosti i podobnosti za roditeljstvo) 2) psihoterapija (individualna, grupna, porodična) odnos ove dve osnovne delatnosti zavisi od obučenosti psihologa (dodatne obuke za različite tehnike i testove, psihoterapiju), pozicije na kojoj je zaposlen/a (npr. vrsta odeljenja) i uobičajene prakse u instituciji. Uz to, značajan deo posla jeste saradnja sa ostalim stručnjacima (psihijatrima, lekarima... zavisno od odeljenja na kom radi), te, stoga i timski sastanci u okviru kojih se diskutuje o pacijentima koji se leče hospitalno i dogovara plan daljeg tretmana, prijem klijenata i rad na njihovim problemima, kao i razgovor o osobnim teškoćama pri radu sa pacijentima kako bi se prevenirao sindrom sagorevanja, pružanje podrške kolegama i rad na međusobnoj komunikaciji).
obrazovanje:
dodatno obrazovanje: četvorogodišnja obuka za sistemskog porodičnog psihoterapeuta, trener komunikacijskih veština, ljudska prava, timski rad.
visina zarade: od 300 do 600 evra
prethodni koraci: Volonterski rad, NVO, obuka na sistemskoj porodičnoj psihoterapiji.
vreme potrebno da se dođe do ove pozicije: od 1 do preko 3 godine
radno vreme: 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibino.
veštine:
  • komunikacijske
  • analitičko razmišljanje
  • pomagačke, humanističke
osobine:
  • komunikativnost
  • radoznalost
  • savesnost, odgovoronost
  • dobrodušnost
prednosti: Interesantan, nudi puno prostora za lično i profesionalno usavršavanje, ne postoji rutina, mogućnost stalnog sticanja novih veština, sloboda da se samostalno organizuje i planira rad, ali i timski rad i podrška.
nedostaci: slaba zarada (u državnom sektoru), zahteva puno strpljenja (da bi se ljudima pomoglo kroz psihoterapiju potrebno je puno vremena), nemogućnost adekvatnog i pravovremenog obrazovanja, skupo usavršavanje, otpori okruženja
dodatne informacije:
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.

Želiš da nam pomogneš da dopunimo opis nekog zanimanja ili dodamo novo? Klikni ovde, popunjavanje upitnika traje 5 minuta.
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.