Pitanje savetnici

Psihologija, Filološki fakultet ili FPN?

Poštovani, upravo sam završila srednju školu, ovu godinu sam odlučila da pauziram jer imam nekih drugih planova, pa tek sledeće godine planiram da upišem psihologiju na Filozofskom fakultetu. Moje pitanje glasi da li su naše diplome psihologa priznate u inostranstvu ili nisu? Jer tamo mi je zelja otići, takodje da li je pametnije i isplativije (kao ekonomista moram posmatrati šta je isplativije zavriti) završiti psihologiju koju volim, jezik na Filološkom koji takodje volim ili FPN? Ne mogu da odlučim a sve jako volim. Čekam odgovor na ova dva moja pitanja. Hvala!

1273
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Lepo je što si odabrala nekoliko fakulteta i što razmaraš više opcija. :)

Postoji mogućnost nostrifikacije, odnosno priznavanja diplome naših fakulteta u inostranstvu. Ceo postupak zavisi od zemlje do zemlje, ali i od oblasti kojom se baviš (npr. postupak za priznavanje diplome Medicinskog fakulteta se razlikuje od diplome Elektrotehničkog fakulteta). Možeš da razmisliš o tome u kojoj zemlji bi volela da živiš i radiš, pa da istražiš kako se odvija postupak priznavanja diplome. 

Od opcija koje ti trenutno razmatraš, psihologija ti daje najveći spektar poslova koje možeš obavljati. Kao psiholog, možeš raditi i kao menadžer ljudskih resursaklinički psihologpsihoterapeut, istraživač, kao psiholog u školi, i tako dalje. Sve zavisi od tvojih intersovanja i oblasti u kojoj ćeš se usavršavati. 

Što se tiče Fakulteta političkih nauka, mogućnosti za zaposlenje zavise od toga za koji smer se odlučiš, i kao i kod prethodno navedenog, oblasti u kojoj se usavršavaš. Ako se odlučiš za studije na ovom fakultetu, možeš da istražiš mogućnosti za prakse, stipendije, letnje/zimske škole, koje već i tokom studija mogu da ti daju mogućnost za usavršavanje u inostranstvu. 

Na kraju, hajde da razmotrimo opciju studija na Filološkom fakultetu. :). Kao što verovatno znaš, sa završenim ovim fakultetom, možeš raditi kao profesor u školi, prevodilac, lektor, izdavač, ali i kao novinar ili pisac ili čak saradnik u naučnom institutu. Takođe, poznavanje jezika može biti vrlo važno ukoliko razmatraš odlazak u inostranstvo. 

Možda će ti biti korisno da na jednom papiru napišeš sve prednosti i mane studija na ovim fakultetima. Pokušaj da razmisliš o svim razlozima zašto bi studije na jednom fakultetu bile dobra odluka, a šta sada prepoznaješ kao potencijalni izazov. Te liste za i protiv će ti pomoći da doneseš odluku o upisu na fakultet. :)