Pitanje savetnici

Šta da upišem? Završavam srednju ugostiteljsku školu, ali me interesuju prava

Dobar dan, četvrta sam godina smera ”turizam i ugostiteljstvo”,ali to nije nešto sto sam želela posle osnovne, ali sam se dobro snašla. Od predmeta mi nikad matematika nije išla od ruke, jezici onako. Krenula sam na pripremne časove iz arhitekture i odustala jer nisam sigurna da li bi se time bavila, roditelji su za to da nastavim nesto za turizam npr. Turizmologiju, ali mene to ne privlaci iskreno, moja želja su bila prava ali nisam neko ko je toliko željan završavanja toga još 6 godina. U slobodno vreme šminkam, dosta sam komunikativna i brzo vidim šta ljudima prija a šta ne, radim i sa decom povremeno, i dosta me vole ali ne bih mogla to svakog dana. U dilemi sam i jako sam neodlučna pa sam odlučila da zatražim pomoć od nekog ko ima više iskustva.
 

694
pre 3 godine

Odgovor savetnice:

Lepo je što si prepoznala koje oblasti ti idu od ruke, a koje ne, i to je sasvim dobra početna tačka. 

Razumem tvoju dilemu oko upisa fakulteta, i zaista jeste važno da upišeš fakultet koji odgovara tvojim interesovanjima, jer to u velikoj meri utiče i na motivaciju za učenje. Prema onome što si napisala, pretpostaviću da su tvoja interesovanja više usmerena ka društveno-humanističkim naukama. Pored prava, da li si razmišljala o još nekom specifičnom fakultetu? Činjenica je da se na Pravnom fakultetu proučava dosta teorijskog sadržaja tokom četiri godine studija, ali velika prednost je zanimanje pravnika prepoznato na tržištu rada, i zaista možeš imati puno mogućnosti za zaposlenje. Ukoliko želiš da se dalje usmeravaš ka advokaturi, to zahteva još nekoliko godina usavršavanja, ali verujem da ćeš i po završetku osnovnih studija imati dovoljno znanja za obavljanje pravnih poslova. 

Iz tvog pitanja sam razumela da imaš dosta hobija i angažovanja van škole, što je zaista vrlo pohvalno, i zaista zahteva dobro planiranje i organizaciju vremena. Da li si razmišljala o zanimanju menadžera (PR menadžer ili menadžer ljudskih resursa)? Mnogi fakulteti pripremaju za ovo zanimanje, pa možeš istražiti nekoliko koji odgovaraju tvojim potrebama. Takođe, razvijene komunikacione veštine su vrlo važne za niz vrlo interesantnih zanimanja. Npr. ukoliko želiš dinamično zanimanje, gde postoji puno prostora za istraživanje, komunikaciju sa ljudima, ali i kreativnost, možeš da istražiš više o zanimanju novinara. Ukoliko te interesuje rad sa ljudima, i procenila si da dobro procenjuješ šta ljudima prija a šta ne, možeš razmotriti i zanimanja psihologa ili andragoga

Svakako, na raspolaganju ti je naša baza zanimanja koju možeš pogledati ovde, u kojoj možeš da dobiješ više informacija o određenim zanimanjima. :). Ukoliko ti je potrebna dodatna podrška u odlučivanju, možeš da uradiš naše testove interesovanja, veština i osobina, koji mogu da ti ukažu na još neke važne osobine koje poseduješ a koje mogu biti važne za odlučivanje o upisu na fakultet. :)