Pitanje savetnici

Nemam ideju sta da upišem i čime da se bavim u budućnosti

Postovani, Vec duze vrijeme razmisljam cime zelim da se bavim ali I dalje nemam odgovor na to pitanje. Ucenik sam cetvrtog razreda opste gimnazije I imam odlican uspjeh. Nisam siguran da mogu da izdvojim neku vjestinu u kojoj se izdvajam, generalno mi sve ide dobro sem matematike. Ucenje biologije mi je uvijek islo dobro I to je jedna od opcija ali nisam siguran da ce me to ispuniti jer zelim posao u kom cu vise komunicirati sa ljudima I u kojem ce moja licnost doci do izrazaja.Plase me I mogucnosti za posao nakon toga. Razmisljao sam i o upisivanju Fon-a ali se matematika polaze na prijemnom ispitu. Imam zelju da se bavim I necim vezanim za umjetnost ali mislim da nemam dovoljno talenta za to. Mozete li mi dati neki savjet?

357
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Hajde polako da razmotrimo neke od opcija:

Kada je u pitanju biologija, opis poslova kojim se možeš baviti nakon završenog biološkog fakulteta možeš pronaći ovde. Pored pomenutih poslova, ukoliko završiš i master studije, možeš se zaposliti i kao profesor biologije u srednjoj ili osnovnoj školi, što donekle može zadovoljiti tvoju želju za rad sa ljudima. Ukoliko želiš, možeš postati i profesor na fakultetu, ali tek nakon završenih doktorskih studija koje u proseku traju tri do četiri godine nakon osnovnih i master studija.

Do posla u kome bi komunicirao sa ljudima te najpre mogu dovesti humanističke i društvene nauke, s tim što bi verovatno imao više mogućnosti da svoju ličnost ispoljiš u humanističkim naukama. Uslove, ali i opis poslova, kada su u pitanju humanističke delatnosti, možeš pronaći ovde, dok uslove i opis poslova u oblasti društvenih nauka možeš pronaći ovde

Ukoliko sebe vidiš u nekim od ovih poslova, u našem adresaru fakulteta i visokih škola možeš pronaći fakultet ili smer koji te može dovesti do željenog posla. 

Međutim, ukoliko se ne pronalaziš u nekim od ovih opcija koje smo razmotrili, možeš odraditi testove veština, osobina i interesovanja na našem sajtu i tako otkriti šta je ono što te zanima i čime bi želeo da se baviš. 

Kada je u pitanju umetnost, na Fakultetu savremenih umetnosti nude besplatne konusltacije sa predavačima koji ti mogu pomoći da otkriješ svoj talenat, ali i radiš na njemu. Ukoliko ne nađeš dovoljno informacija na njihovom sajtu, možeš kontaktirati njihov upisni centar: (011)4011216. Pored ovih konsultacija, na sajtu možeš pronaći i različite studijske programe koji se možda poklope sa tvojim interesovanjima!

Što se tiče FON-a, za prijemni ispit se polaže test iz matematike ili test iz matematike i test opšte informisanosti. Dakle, pošto ti matematika ide malo teže, postoji mogućnost da ne polažeš samo matematiku na prijemnom ispitu, već da polovinu prijemnog ispita polažeš iz matematike, a polovinu iz opšte informisanosti. 

Na FONU postoje dva smera: prvi je smer je Informacioni sistemi i tehnologije, čiji studijski program možeš pronaći ovde, dok je drugi Menadžment i njegov studijski program možeš pronaći ovde. Sve informacije o polaganju prijemnog ispita možeš pronaći na sledećem linku: https://upis.fon.bg.ac.rs/oas/prijemni-ispit/.

Ono što je ohrabrujuće, jeste to da FON održava pripremnu nastavu iz matematike, što ti znatno može olakšati učenje matematike, ali i sam upis! 

Dakle, uz malo truda i volje, možeš uspeti da upišeš ono što želiš!