Pitanje savetnici

Pitanje savetnici

Ove godine sam upsao Fakultet Lazar Vrkatić u Nišu, katedra za Bezbednost i Kriminalistiku. To je privatni akreditovani fakultet nakon kog se dobija isto zvanje kao nakon Fakulteta Bezbednosti u Beogradu (Menadžer Bezbednosti). Pročitao sam negde da je Fakultet Bezbednosti poželjan za Inspektora i MUP pa me zanima prvo da li mogu sa tim fakultetom da se zaposlim kao Inspektor u policiji? Takođe bih želeo da nakon završenih osnovnih akademskih studija upišem Master na nekom od državnih Fakulteta (KPU, BIA Akademija) Da li je to moguće i da li je procedura drugačija sa obzirom da dolazim sa privatnog fakulteta? Da li imam neke povlastice (60 bodova) ako upisujem Master na KPU? Hvala unapred!

221
pre 9 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju! 

Da bi postao policijski inspektor potrebno je da završiš neki od navedenih fakulteta: Kriminalističko - policijsku akademiju, Pravni fakultet ili Fakultet Bezbednosti. Pored toga, za poziciju policijski inspektor postoje stroge procedure za zaposlenje: pre svega, trebalo bi da se zaposliš u policiji i da imaš određen broj godina radnog staža, da pohađaš kurseve (kurs veština samoodbrane i borilačkih veština), da položiš državni ispit i da imaš iskustva na rešavanju određenih slučajeva. Dakle, biće potrebno određeno vreme  i iskustvo da bi postao inspektor u policiji. 

Što se tiče mogućnosti da se zaposliš u policiji nakon završenog privatnog fakulteta, nabolje je da odeš do najbliže policijske stanice i konkretno se raspitaš o detaljima zapošljavanja. Do tada, na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova možeš pogledati jedan od prošlogodišnjih konkursa za popunjavanje izvršilačkog radnog mesta policijskog službenika. 

Kada je u pitanju master, pošto je to državni sektor, trebalo bi da visina zarade bude veća ukoliko ga završiš, međutim, to opet zavisi od dosta faktora (od iskustva, pozicije za koju apliciraš, tvog učinka..). Mogućnost da upišeš master program na državnom fakultetu nakon privatnog zavisi isključivo od fakulteta na kome želiš da upišeš master. Zato bi bilo dobro da kontaktiraš studentsku službu Kriminalističko - policijske akademije, jer će ti oni reći najtačnije informacije. 

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!