Pitanje savetnici

Medicina ili biologija

Upisala sam se na 1. godinu medicine i cini mi se da ona nije za mene. Ne zanima me toliko rad sa ljudima koliko patologija kao grana medicine. Isla sam u medicinsku srednju skolu smer medicinska sestra i bila sam vukovac ali sada mi se cini da ne mogu toliko sebe dati za 6+ godina skolovanja kako bih imala sansu da budem patolog. Svakako to je vecinom rad u laboratoriji bez kontakta s ljudima mada nisam sigurna da li mogu toliko dugo stresa izdrzati dok ne dobijem tu poziciju (ako je dobijem). Biologiju sam oduvek volela i cini mi se da ima vecu sirinu od medicine i da je jednostavnija od nje tako da ce mi dozvoliti da imam vise slobodnog i manje odricanja, pritom i manje stresa. Da li se zavaravam i mislim da je trava zelenija s druge strane ili ce biologija biti zahtevna koliko i medicina (prvenstveno zbog hemije i fizike kao predmete u 1. godini)?

144
pre 5 meseci

Odgovor savetnice:

Jako mi je drago mi je što si na početku studija shvatila šta te stvarno zanima i što si racionalno sagledala trenutnu situaciju.

Nažalost, niko nam sa sigurnošću ne može garantovati da li je sa druge strane trava zelenija ili nije, da li je jedan fakultet zahtevniji od drugog... Mi možemo da upišemo određeni fakultet i smer koji možda ima manje predmeta od ostalih i koji zahteva od nas manje vremena, ali ako želimo da pohađamo dodatnu nastavu, da se usavršavamo, da napredujemo, onda taj fakultet možemo smatrati jednako zahtevnim kao i fakultet koji sam po sebi od nas zahteva više vremena... Dakle, sve zavisi isključivo od nas, od naših ambicija, želja, interesovanja...

Ono što mi možemo da uradimo je da uporedimo činjenice sa obe strane i da na kraju zaključimo šta je od toga u većoj meri u skladu sa našim interesovanjima. Ovde možeš pronaći opis posla Patologa, dok ovde i ovde možeš pronaći opise posla Biologa i Molekularnog biologa. Kada budeš pročitala opise poslova, verujem da će ti biti jasnije čime bi želela da se baviš u životu, a šta bi želela da izbegneš. 

Ukoliko ti opisi zanimanja ne pomognu, na našem sajtu možeš pronaći testove osobina, veština i interesovanja koji će ti omogućiti da bolje spoznaš svoje želje, a nakon toga možeš da posetiš naš adresar državnih i privatnih visokih škola i fakulteta i pronađeš smer koji je u skladu sa njima. 

Nadam se da sam ti pomogla. Želim ti svu sreću!