Pitanje savetnici

Gimnazija ili pravno - birotehnička škola

Ja sam trenutno 8 razred i nisam sigurna koju srednju školu da upišem. Sigurna sam da želim da idem na fakultet bezbednosti posle srednje škole. Imala sam u planu da upišem pravno-birotehničku ,,Dimitrije Davidović" smer tehničar obezbeđenja ali razredna mi govori da neću naći posao sa tim i da ću teško upisati fakultet jer moram da polažem državni ispit koji je pravljen po planu gimnazije. Stvarno ne želim da idem u gimnaziju niti bilo koju školu koja ima nemački jer mi ne ide uopšte ali ne znam koliko ću tom odlukom sebi otežati upis na fakultet. Možete li da mi pomognete sa izborom?

429
pre 11 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Drago mi je da već znaš šta te zanima i u kom smeru želiš da ideš. Međutim, treba imati na umu da ćeš u toku srednje škole možda promeniti različita interesovanja i na kraju možda budeš želela nešto sasvim drugo, jer su četiri godine dug vremenski period u kome možeš saznati za mnogo novih stvari i mogućnosti.

U redu je da čuješ tuđe savete i perspektive, ali treba da budeš svesna toga da nisu svačija iskustva, vrednosti i želje isti. Verujem da tvoja razredna tebi želi sve najbolje, međutim, važno je da odabereš ono što tebe zanima, jer ćeš se ti baviti tim poslom i taj posao će uticati na tvoj život, a ne na život drugih ljudi. Zbog toga je važno da ti budeš ta koja će doneti konačnu odluku. 

Prema poslednjim informacijama koje sam našla, na maturskom ispitu, kada ti budeš završavala srednju školu, maturski ispit će se održati po novom zakonu – odnosno važiće državna matura koja podrazumeva isti maturski ispit za sve srednje škole. 

Kada je u pitanju Fakultet bezbednosti, bilo bi dobro da se, pre svega, na sledećim linkovima bolje upoznaš sa opisom poslova koje možeš da obavljaš nakon završenog Fakulteta bezbednosti, jer će ti se možda mišljenje o ovom smeru i poslovima nakon njega promeniti ili možda još više učvrstiti. Ova lista nije konačna, a ni jedina. Poslovi kojima se možeš baviti nakon završenog Fakulteta bezbednosti verovatno će se menjati ili javljati neki novi.

Menadžer/ka programa u međunarodnoj organizaciji: https://karijera.bos.rs/zanimanja/68/menadzerka-programa-u-medunarodnoj-organizaciji.html 

HR menadžer/ka: https://karijera.bos.rs/zanimanja/136/hr-menadzerka-menadzerka-za-ljudske-resurse.html 

Policajac/ka: https://karijera.bos.rs/zanimanja/149/policajacka.html 

Kriminalista/kinja: https://karijera.bos.rs/zanimanja/187/kriminalistakinja.html 

Menadžer/ka bezbednosti: https://karijera.bos.rs/zanimanja/226/menadzerka-bezbednosti.html 

Specijalista za virtuelnu bezbednost: https://karijera.bos.rs/zanimanja/338/specijalista-za-virtuelnu-bezbednost.html 

Inpektor/ka u policiji: https://karijera.bos.rs/zanimanja/356/inspektorka-u-policiji.html 

Forenzičar/ka: https://karijera.bos.rs/zanimanja/357/forenzicarka.html 

Pored ovih opisa poslova, studijski program na Fakultetu bezbednosti možeš pronaći ovde.

Pored ovih informacija, od koristi ti mogu biti i testovi osobina, veština i interesovanja koja ti mogu pomoći da pronađeš ono što te zanima, ali i naša baza zanimanja u  kojoj možeš da otkriješ različita zanimanja koja odgovaraju tvojim željama i interesovanjima. .

Na kraju, važno je da znaš da se ne uči u svakoj gimnaziji Nemački jezik i da ona, kao i svaka druga škola ima svoje prednosti i mane. Postoje različiti smerovi u Gimnaziji, koji podrazumevaju različite grupe predmeta. Postoji društveno jezički smer (preovladavaju strani jezici i sadržaj društvenih nauka – maternji jezik i književnost, istorija, istorija umetnosti, filozofija, sociologija, psihologija...), prirodno matematički smer (veći broj časova posvećen je premetima prirodnih nauka – matematika, hemija, fizika, biologija, informatika...), opšti smer (približno podjednako su zastupljeni premeti društvenih i prirodnih nauka). Postoje i gimnazije u kojima možeš da biraš strani jezik koji ćeš učiti, samo je potrebno malo više istražiti.

Dakle, bilo bi dobro da saslušaš savete iskusnijih starijih, ali da na kraju odluku doneseš ti. Samo imaj u vidu da ne postoji opcija koja je isključivo loša ili dobra, nego samo ona koja odgovara tvojim željama i interesovanjima ili ona koja ne odgovara. 

Želim ti svu sreću!