Baza zanimanja

Specijalista za virtuelnu bezbednost

Specijalista za virtuelnu bezbednost prati i rukovodi bezbednošću računarskih mreža, operativnih sistema i baza podataka, bavi se softverskim inženjeringom, detekcijom i metodama odbrane, kriptografijom i kripto tehnologijom, kreiranjem i primenom bezbednosnih veb aplikacija i računarskom forenzikom. Jednostavnije rečeno, on/ona ima zadatak da kontroliše čuvanje poverljivosti svih dostupnih informacija u velikim sistemima, poput recimo bankarskih i zdravstvenih podataka. Navedene dužnosti podrazumevaju da su ovi specijalisti, uz sam proces zaštite podataka zaduženi i za to da se zaštita podataka vrši prema pravilima važećeg Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. U zavisnosti od toga u kojoj oblasti radi specijalista za virtuelnu bezbednost neretko je zadužen za kontrolu i sprečavanje kriminala na internetu i provala u računarske sisteme, kada je potrebno da usko sarađuje policijom i drugim organima unutrašnjih poslova.
Bilo kojoj državnoj ili privatnoj instituciji, koja ima bazu podataka u kojoj se nalaze podaci koji se moraju na adekvatan način zaštititi (mogu biti iz oblasti bankarstva, zdravstva, obrazovanja, odbrane i bezbednosti)
Uslov za bavljenje ovim poslom jeste i visoko poznavanje engleskog jezika, upravljanja bazama podataka, rada na računaru, kao i različitih bezbednosnih softvera, aplikacija i programskih jezika.
Rad u bezbednosnim agencijama
od 6 meseci do 1 godine
do 60 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Administrativne
  • Organizacione
  • Analitičko razmišljanje
  • Skoncentrisanost
  • Udubljenost
  • Konzervativnost
  • Savesnost, odgovoronost
  • Fleksibilnost
Jedna od mnogih prednosti koje su vezane za posao koji obavlja specijalista za virtuelnu bezbednost se odnosi na to da, u pojedinim slučajevima osoba koja stekne ovo zvanje ima mogućnost da svoj posao vrši i iz sopstvenog doma, ali i da zaštitu podataka u skladu sa važećim zakonom obavlja za nekoliko različitih kompanija, čime će u velikoj meri poboljšati i svoje finansijsko stanje.
U Srbiji ne postoje osnovne studije koje su namenjene izučavanju samo virtuelne bezbednosti, već se priprema za ovo zanimanje vrši putem različitih postdiplomskih i specijalističkih studija i kurseva.
Razvojem interneta obavljamo sve više obaveza onlajn i objavljujemo sve više i više podataka. Zbog veće opasnosti od zloupotrebe, raste potreba za stručnjacima za virtuelnu bezbednost koji će omogućiti da se sprovodi zakon u ovoj oblasti. Ovi stručnjaci su potrebni u svim oblastima u kojima se radi sa poverljivim informacijama. Iako internet postoji dugi niz godina, usled visoke stope zloupotrebe podataka tek poslednje decenije su se javile potrebe za ovim zanimanjem.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.