Pitanje savetnici

Dileme oko upisa na fakultet

Pozdrav. Ja sam ove godine završila Srednju školu smer veterina, međutim ja sebe odavno tu ne pronalazim i imam veliku dilemu, jer ne znam šta bih upisala i konkretno se ne pronalazim ni u jednom. Ali mogu navesti neke koje me zanimaju to su pravo, kriminalistika i gastronomski menadzment, međutim ja to ne vidim kao nešto čime bih se bavila narednih 40 godina. Isto sa druge strane jako me zanima produkcija i pisanje scenarija jer mi to ide, ali se ne pronalazim se u te fakultete gde se to radi i pritom su baš velike školarine s ozbirom da se može i ovako to naučiti i smatram da danas kada imamo razvijene tehnologije mogu savladati tu teoriju i na kursu. Pa me zanima vaše mišljenje.

82
pre 3 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor. 

Drago mi je što imaš želju da se dalje usavršavaš i što aktivno tragaš za zanimanjem kojim bi volela da se baviš u budućnosti. 

Razumem da u ovom svetu prepunom mogućnosti nije lako odlučiti čime ćemo se baviti u svom životu i šta je to čemu ćemo posvetiti veliki deo svog života. Važno je da znaš da je posao mesto na kome provedemo polovinu svog dana, te je zbog toga važno da na posao ne idemo sa mučninom u stomaku, već da nam taj posao budi dobar osećaj. 

Hajde da razmotrimo neke od opcija: 

Što se tiče Pravnog fakulteta, informacije o studijama i studijski program možeš pronaći ovde i ovde, prošlogodišnji konkurs za upis možeš pronaći ovde, dok opise poslova koje bi obavljala nakon Pravnog fakulteta možeš pronaći na sledećem linku: https://karijera.bos.rs/zanimanja/58/diplomirania-pravnikica.html

Konkurs za upis na Kriminalističko – policijski Univerzitet od pretprošle godine možeš pronaći ovde, informacije o studijama i studijski program možeš pronaći ovde i ovde, dok više infomarija o opisu poslova nakon završenog smera Kriminalistika možeeš pronaći na sledećim linkovima:  https://karijera.bos.rs/zanimanja/187/kriminalistakinja.html i https://karijera.bos.rs/zanimanja/375/kriminalisticki-inspektor_ka.html. 

Studije Menadžmenta gastronomije možeš upisati na Visokoj hotelijerskoj školi čiji studijski program možeš pronaći ovde, a uslove za upis ovde ili na Visokoj  strukovnoj školi ICEPS, čiji studijski program možeš pronaći ovde, a informacije o upisu možeš pronaći ovde. Više informacija o opisu poslova menadžera gastronomije možeš pronaći na sledećem linku: https://karijera.bos.rs/zanimanja/316/menadzer_ka-u-gastronomiji.html

Jedan od fakulteta na kome bi mogla da učiš o produkciji i pisanju scenarija jeste FMK – Fakultet medija i komunikacija . Više informacja o smeru Digitalne umetnosti možeš pronaći ovde i ovde, dok više informacija o upisu možeš pronaći ovde. Što se tiče opisa poslova, informacije možeš ronaći na sledećim linkovima: https://karijera.bos.rs/zanimanja/8/pozorisnia-rediteljka.html - https://karijera.bos.rs/zanimanja/17/filmskia-novinarka-i-kriticarka.html - https://karijera.bos.rs/zanimanja/155/producentkinja.html - https://karijera.bos.rs/zanimanja/261/filmski_a-reziser_ka.html - https://karijera.bos.rs/zanimanja/333/digital-content-creator-_kreator-digitalnog-sadrzaja_.html

Pored ovog fakulteta, kako bi se bavila filmom i generalno tom oblašću, možeš da upišeš i Fakultet dramskih umetnosti (FDU) ili Fakultet savremenih umetnosti (FSU). Na tim fakultetima postoji više smerova koji mogu da odgovaraju tvojim interesovanjima. Bilo bi dobro da na njihovim sajtovima pogledaš odeljak „Studije“ (FDU) i odeljak „Program“ (FSU) i upoznaš se sa studijskim programima koje nude. 

Što se tiče kurseva o režiji i scenariju, neke od njih možeš pronaći na sledećim linkovima: 

Akademija Oxford: https://www.akademijaoxford.com/kurs-i-obuka-za-scenaristu.php

Škola filma FOKUS: https://skolafilma.rs/rezija-scenario/

Gaminmgfilm: https://gamingifilm.rs/kurs-pisanja-scenarija/

Na kraju, ukoliko prethodne opcije ne odgovaraju tvojim interesovanjima, na našem sajtu možeš da odradiš testove osobina, veština i interesovanja, kako bi bolje spoznala svoje želje, a nakon toga možeš posetiti našu bazu zanimanja i upoznati se sa opisima poslova koji odgovaraju tvojim interesovanjima. Kada to budeš uradila i odlučila čime bi želela da se baviš u budućnosti, možeš da posetiš naš adresar državnih i privatnih fakulteta i visokih škola, kako bi pronašla studijske programe koji odgte mogu dovesti do željenog posla.

Nadam se da sam ti pomogla. Želim ti svu sreću!