Savetnica

Imam jedan veliki problem. Osmi sam razred. Imam veliki problem oko izbora srednje škole. Pisao sam Vam i ranije tako da me verovatno već znate. Mišljenja oko srednje škole su mi se pomalo promenila. Užasno se dvoumim između gimnazije (prirodno-matematički smer) i medicinske skole (farmaceutski tehničar). Obožavam hemiju i mogao bih danonoćno da je učim. Znam da je još rano da razmišljam o tome i možda se opterećujem, ali moji roditelji su mi rekli da probam da zamislim gde vidim sebe za 10 godina i šta bih voleo da radim i da na osnovu toga upišem srednju školu. Voleo bih da radim u naučno-istraživačkim laboratorijama ili u apoteci, u proizvodnji lekova ili možda i kao profesor hemije. Dosta volim i ostale predmete, svestran sam i gotovo jednako volim i prirodne i društvene nauke. Ako upišem Medicinsku školu smer farmaceutski tehničar, svestan sam da ću se ograničiti na samo taj deo i radio bih ono što baš volim, ali meni se menjaju mišljenja. Voleo bih da studiram ili čistu hemiju ili farmaciju (možda i oba fakulteta istovremeno), ali šta ako sutra npr. poželim da studiram neki jezik, istoriju ili pravo? Šta onda? Plus imam sestru bliznakinju koja želi da upiše gimnaziju i s obzirom na to da smo nerazdvojni ne znam kako bih to podneo. Ako bismo upisali različite srednje skole, mislim da bih umro od tuge. Ne znam šta da radim. Potrebna mi je pomoć. Kod školskog psihologa sam radio test profesionalnih interesovanja i oblast koja me najviše zanima jeste nauka, a odmah zatim rad sa ljudima. Značilo bi mi Vaše misljenje i pomoć. Šta biste Vi uradili na mom mestu?Ponavljam, lično meni je farmaceutski tehničar uskoobrazovni smer i ako posle tog smera želim nešto drugo, onda ne znam šta da radim. Unapred, veliko hvala!
Želela sam sa Vama da se savetujem oko fakulteta. Mnogo sam razmišljala i na kraju se odlučila za filološki fakultet, jezici su MOŽDA jedina stvar koja mi idu od ruke(drugi tako kažu,mada ja se smatram da nemam preveliko znanje, jer je ono zasnovano pretpostavljam na znanju iz crtanih filmova tokom odrastanja). Pa me ujedno to i muči. Želela sam da upišem španski jezik, mnogo mi se sviđa, međutim sa čula da sa njim nemam velike mogućnosti u Srbiji, ukoliko ostajem u njoj. Pa sam na kraju mislila turski ili švedski jezik. Plašim se da li ću upasti na budžet jer ne znam koliko njih se prima, i da li je to pravi izbor za moju budućnost? Inače ću imati oko 33 poena iz srednje škole. Hvala Vam na mogućnosti postavljanja pitanja, nadam se odgovoru.
Zanima me da li dioptrija utice na upis na VMA? I kako izgledaju ti zdrastveni pregledi i psiho test? Da li znate koje poslove obavljaju toksikolozi?
Zdravo! Moje pitanje je sledeće. Planiram da sada, po završetku osmog razreda, upišem gimnaziju u mom gradu, opšteg tipa... Želja mi je da upišem likovnu akademiju odnosno FLU, ali ne znam da li je potrebno pre toga ići u neku umetničku skolu? Ili je moguće upisati posle gimnazije opšteg tipa, gde je predmet likovna kultura, dostupan u samo prvom i drugom razredu? Hvala unapred :)
Interesuje me kakve su mogućnosti zaposlenja i gde posle završenih studija japanistike. Pozicija nekog predavača ili prevodioca mi je jasna, kao i sa svakim drugim stranim jezikom, ali kakve su šanse za neku drugu vrstu zaposlenja na domaćem terenu? Srdačan pozdrav!
Jako sam neodlučna što se tiče upisivanja fakulteta. Ja se više pronalazim u psihologiji, ali me zanima i defektologija. Mada, mojim roditeljima se psihologija ne sviđa, jer lažu da će kasnije i meni trebati jedan psiholog, jer je to jako stresan posao. A i ja se ne bih odlučila za rad sa decom, nego bih za kliničku psihologiju, za ljude sa teškim psihičkim oboljenjima. Da li da poslušam roditelje, ili da ipak upišem psihologiju?
Ja sam 2. godina pravnog fakulteta i zanima me da li bih mogao na master u inostranstvo s obzirom da nemam neki prosek i koji su uslovi, da li biste mogli da me vise informisete o tome?
Zdravo! Razmisljam da upisem veterinu ali ne znam u kom gradu.Kada je sam grad u pitanju vise mi se svidja Novi Sad medjutim cula sam da je veterinarski fakultet u Beogradu bolji i cenjeniji. Da li je to stvarno istina i koje je vase misljemje o tome? Hvala!
Koji je posao biohemijskog inzenjera i biotehnologa i gde sve mogu da se zaposlim sa tim?
Želeo bih da znam da li mogu da nađem dobar posao ako završim grčki jezik, i da li se isplati upšte da upisujem grčki, i da li može lako da se upadne na grčki, inače nisam baš najbolji učenik, upisao sam ekonomsku školu, a ekonomija me ne zanima nimalo, veliki sam zaljubljenik u jezik, zemlju, kulturu, mitologiju itd. iz tog razloga sam izrazio želju za grčkim jezikom, i takođe bih želeo da znam gde mogu da dobijem sve informacije bilo da je to Niš ili Beograd nebitno mi je.
Da li u Srbiji postoji privatni Saobraćajni fakultet?
Zdravo. Dakle,ja sam upisala srednju medicinsku školu jer je to bila želja moje porodice, ali medicina nije ono čime želim da se bavim. Tako da želim da se prebacim u drugoj godini (u prvoj me nisu pustili jer idem u privatnu školu i obavezali smo se ugovorom na jednu godinu) i želela bih da se prebacim u gimnaziju, ali ne znam da li je to moguće i kako da to izvedem? Takođe, mislim, zapravo sam sigurna da se moja porodica neće složiti sa mojim izborom i ne znam kako da im to saopštim. Unapred hvala!
Dobar dan! Ja sam četvrta godina tehničke škole, smer tehničar mehatronike.Nastavila bih studije informacionih tehnologija ili softverskog inzenjerstva ali u Sloveniji. S obzirom da tamo nemam nikoga,kao i nikakvu vezu,sem prohodnost mog smera tamo,želela bih da me uputite kako ja tamo mogu da upišem fakultet. Pogledala sam sajtove koje ste ponudili za studije u inostranstvu ,ali nema Slovenije. Drugo pitanje,teže mi ide matematika,i moram više da je učim da bih uspela u svojim ciljevima. Znate li neki sajt gde je detaljno objašnjena matematika za pripremu prijemnih za fakultete? Hvala unapred :)
Draga savetnice, neodlučna sam u vezi odabira fakulteta. Ono što bih želela jesto psihologija ili istorija ali me jako plaši to da je mnogo psihologa nezaposleno i kod nas i drugde a sa istorijom takođe mislim da nema mnogo posla niti u skolama niti u muzejima. Želela bih da upišem ono što me ispunjava, u ovom slučaju možda malo više psihologija ali i da mogu naći posao nakon fakulteta. Šta bi prema tebi bilo perspektivnije? Hvala unapred.
Decembar je i hvata me panika jer ne mogu da odlučim šta bih upisala. Psihologija mi je jedno od zanimanja kojim bih volela da se bavim ali mi se u glavi vrti šta ću ako ne uradim dobro prijemni, jer je TOI poprilicno nepredvidiv. Problem je što je sada velika navala za IT pa naravno, i to se dovodi u pitanje. Ali ono što bih najviše želela je da mogu da putujem i da vidim svet povrh svega. Ne znam šta da radim niti koliko je pametno da radim prijemni samo za jedan fakultet. Bilo kakav savet bi mi trenutno jako pomogao. Hvala unapred.
Zdravo. Završavam 4.godinu gimnazije, prirodno-matematički smer i želela bih da upišem molekularnu biologiju. Nisam sigurna da li da upišem ovo zbog pronalaženja posla. Kakva je perspektiva sa ovim zanimanjem? Nekako mi se čini da je to nešto što me najviše zanima. Psiholog mi je rekao da bih u principu mogla da upišem bilo šta jer sam odličan učenik sa prosekom 4,95 i imam dobre radne navike i znam da se organizujem i završim svoje obaveze na vreme. Ali problem je što me mnoge stvari ne zanimaju. Unapred hvala!
Poštovana, zavrsavam osnovne akademske studije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Pošto sam počela aktivno da razmišljam o upisivanju mastera, zanima me da li mi možete pomoći oko računanja bodova na uspehu na studijama? Znam da uzimaju u obzir prosečnu ocenu i broj godina studiranja, ali mi nije najjasnije kako se dobija krajnji broj bodova sa studija. Hvala unapred, pozdrav!
Da li se posle fakulteta Informacionih tehnologija mogu zaposliti u Americi?
Zdravo! Ja sam učenik osmog razreda osnovne škole. Na početku osmog razreda bio sam veoma neodlučan po pitanju odabira srednje škole. Odličan sam đak, tako da sam odlučio da upišem gimnaziju, a ne neku stručnu srednju školu. Posle gimnazije planiram da upišem fakultet, ali imam problem, jer nemam predstavu koji fakultet bih mogao da upišem. Volim strane jezike, ali isto tako i književnost i gramatiku srpskog jezika. Na svim takmičenjima iz srpskog jezika imao sam odlične rezultate. Na drugim takmičenjima sam takođe imao odlične rezultate. Nadam se da ću za 4 godine pohađanja gimnazije doneti odluku u vezi fakulteta. Vas bih zamolio da mi date preporuku za neki fakultet,a da to nije filološki. Unapred hvala!
Da li mogu polagati prijemni za dva smera na istom fakultetu? Na Fasperu u Beogradu, na primer za logopediju i defektologiju?
Pronađi odgovor
Koristi latinične karaktere:č, ć, š, ž, đ
Ne možeš da pronađeš odgovor? Postavi pitanje savetnici.

EU flag
Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.