Pitanje savetnici

Traženje posla

Pozdrav. Završila sam osnovne studije Filozofskog fakulteta u Nišu - Anglista filolog, potom master studije Filološkog fakulteta u Beogradu. Međutim, ne mogu da nađem posao u struci. Volela bih da nađem posao ovde ili u Nemačkoj. Ali nema izgleda za to. Šta bih mogla da dodam u svoj CV da ga učinim primamljivim za poslodavce? Počela sam da učim nemački jezik da bih polagala međunarodni ispit. Nemam više volje jer niko mi ne pruža šansu da steknem iskustvo u nečemu, a verujem da uz pomoć jezika mogu da naučim posao na različitim pozicijama. Govorim i španski na srednjem nivou. U šta bih mogla da se prekvalifikujem? Pozdrav i hvala unapred.

101
pre 4 meseca

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Poznavanje jezika je jako korisno zato što na taj način možeš raditi više različitih poslova! Hajde da razmotrimo neke opcije:

Najpre, ovde možeš videti gde sve možeš raditi nakon završenog Filološkog fakulteta.

Što se tiče traženog iuskustva, tačno je da mnogi poslodavci od novozaposlenih traže prethodno radno iskustvo, te ukoliko mladi nisu stekli određeno iskustvo na praksama i volontiranjima tokom studiranja, mogu imati poteškoća u pronalasku posla. Ali to ne mora da znači da nećeš naći posao u struci! 

Ukoliko nemaš iskustva sa praksi i volontiranja koje bi mogla da staviš u CV, za početak, možeš pokušati da nadješ (plaćenu) praksu u kojoj možeš steći početno iskustvo koje ti može biti odskočna daska za dalje. Možeš da pratiš oglase različitih kompanija, oglase na Infostudu ili ići lično da se rapitaš... Možeš popričati i sa nekim od profesora na fakultetu i raspitati se o praksama, nakon kojih možda možeš ostati tu i da radiš. 

Naravno, poznavanje dodatnih mekih veština ti može olakšati proces zapošljavanja i sam početak rada. Možeš pronaći radionice mekih veština (komunikacijskih veština, veštine rešavanje promela, veština kritičkog mišljenja, veštine rapsolaganja vremeon, organizacijske veštine...) na internetu ili u Centru za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu i nakon toga u CV-u možeš dodati da si bila na toj radionici/obuci/treningu.  

Pored toga, ovde možeš pročitati nešto više o tome kako napraviti dobar CV, dok na sledećim linkovima možeš pronaći korisne tekstove:

O kreativnom traženju posla: https://karijera.bos.rs/blog/aktuelno/2445/o-kreativnom-trazenju-posla.html

Umrežavanje - ulazak na „skriveno tržište rada“: https://karijera.bos.rs/blog/aktuelno/2408/umrezavanje-ulazak-na-skriveno-trziste-rada.html

Koliko puteva ima nakon diplomiranja?: https://karijera.bos.rs/blog/aktuelno/2391/koliko-puteva-ima-nakon-diplomiranja.html 

Pri kraju ste studija ili ste diplomirali?: https://karijera.bos.rs/blog/aktuelno/2374/7-pri-kraju-ste-studija-ili-ste-diplomirali.html

Što se tiče prekvalifikacije, to zavisi od tvojih želja i od toga koju si srednju školu završila. Ovde možeš saznati nešto više o prekvalifikaciji i o konkretnim inormacijama možeš da se raspitašu školi u kojoj želiš  da se prekvalifikuješ. 

Na kraju, ukoliko možeš svoja znanja i ideje da pretočiš u sopstveni biznis, u Regionalnoj agenciji za razvoj i evropske integracije možeš pronaći obuke za mlade preduzetnike i početnike u biznisu. Oni nude i besplatan konsalting i mentoring. 

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!