Baza zanimanja

Menadžer/ka u gastronomiji

Planira, priprema i izvodi radne zadatke iz delokruga svoga rada, dgovorno upravlja materijalnim i finansijskim resursima koji su mu na raspolaganju, vrši ličnu pripremu za rad i organizaciju rada, kontroliše stanje zaliha, organizuje nabavku, pravilno skladištenje, čuvanje i upotrebu namirnica, organizuje i kontroliše rad kuhinjskog osoblja, delegira radne obaveze i koordinira kuhinjskim personalom, organizuje rad i učestvuje u pripremi i izradi složenijih i drugih jela u skladu sa normativima, sastavlja jelovnike i menije, određuje normative i načine pripreme jela, prenosi standarde, znanja i veštine na novozaposlene, vrši stalnu evaluaciju rada kuhinjskog osoblja i preraspodjelu njihovih obaveza u skladu sa tim, koordinira rad kuhinje sa drugim sektorima u uslužnom objektu, vodi administrativni deo poslova iz djlokruga svoga rada (evidenciju o prihodima,
rashodima, stanju zaliha i ljudskim resursima), vodi brigu o ispravnosti uređaja, opreme, alata i posuđa, primenjuje mere sanitarne zaštite, obavlja poslove popisa i komunicira sa gostima i saradnicima..
Hotelima i restoranima
Poželjno je praćenje svetskih trendova u gastronomiji i ugostiteljstvu.
do 48 sati nedeljno
Radno vreme nije fleksibilno.
  • Liderske (veštine vođstva)
  • Pregovaračke
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Organizacione
  • Analitičko razmišljanje
  • Veština rada pod pritiskom
  • Timski rad
  • Menadžment novca
  • Komunikativnost
  • Energičnost
  • Druželjubivost
  • Skoncentrisanost
  • Savesnost, odgovoronost
Posao može biti jako kreativan (smišljanje novih jela, dekorisanje jela, osmišljavanje jelovnika).
Ovaj posao zahteva dosta odgvoronosti i može biti stresan ukoliko gosti nisu zadovoljni hranom.
Zbog toga što se ugostiteljski objekti sve više grade, mogućnosti zapošljavanja menadžera gastronomije je sve veća.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.