Baza zanimanja

Građevinski/a tehničar/ka

temeljno planiranje gradnje sa inženjerom, detaljna izrada projektne dokumentacije i realizacija na terenu. Npr., da bi se izgradila stambena zgrada treba odabrati prikladno zemljište, pripremiti ga za početak radova i ograditi zaštitnom ogradom. Treba odrediti redosled i dinamiku izvođenja radova, planirati broj potrebnih radnika i količinu materijala. Idejni projekti građevine budu izrađeni pre građenja, ali oni neposredno prije gradnje trebaju dobiti svoj krajnji oblik. To znači da tehničari moraju nacrtati mnoge pojedinosti, svakojaka uputstva majstorima različitih struka, prema kojima će oni graditi. Uz pomoć računara, sve ovo je mnogo lakše.
,
Građevinskoj firmi(visokogradnja, niskogradnja, hidrogradnja...), gradilištu, kancelariji za planiranje građevinskih projekata, državnim institucijama za urbanizam.
Srednja građevinska škola koja traje četiri godine (postoji u skoro svakom većem mestu).
----------
Učenik u školi, praktikant i volonter, asistent na gradilištu.
od 6 meseci do 1 godine
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Organizacione
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Skoncentrisanost
  • Savesnost, odgovoronost
Posao podrazumeva svakodnevnu organizaciju i kontrolu poslova, kako bi se izbegle poteškoće i zastoji u građenju, a pre svega ozlede i nesreće pri radu, što je dobar osećak odgovornosti.
,
Radni uslovi variraju od povoljnih u nekoj projektnoj agenciji, do relativno nepovoljnih na gradilištu. Na gradilištu mnogi inženjeri i tehničari dele radnu sudbinu drugih zaposlenih sa kojima rade na gradnji. Često je njihov rad terenski, odvojeni su od kuća i porodica, rade u smenama, izloženi su nepovoljnim vremenskim prilikama i neprilikama (hladnoća, vrućina, vlaga i dr.)
,
Perspektive građevinskog tehničara su velike koliko u svetu toliko i u Srbiji, i u bližoj budućnosti možemo očekivati ekspanziju građevinarstva iako je još uvek tražnja za radnicima ovog profila nije ekstermno visoka. Odziv radnika na oglase nije visok. Pri zapošljavanju se traži poznavanje rada na računaru, engleski i još jedan strani jezik, vozačka dozvola B kategorije. A presudno je, naravno, formalno obrazovanje.
U ovom poslu nema mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.