Baza zanimanja

Šef/ica kuhinje

Kulinarski šef je odgovoran za organizaciju i vođenje kuhinje restorana. On je glavni kuvar koji kreira jelovnik, nadgleda pripremu hrane, upravlja kuhinjskim osobljem i nadgleda kvalitet i prezentaciju svakog jela. U velikim restoranima može postojati i više kulinarskih šefova koji rade pod nadzorom Glavnog kulinarskog šefa.

Svakodnevne aktivnosti Kulinarskog šefa su: upravljanje radom kuhinje, kreiranje i planiranje jelovnika, kontrola kvaliteta hrane, vođenje i obuka osoblja, saradnja sa dobavljačima i planiranje nabavke namirnica.
Ugostiteljski objekat, Restoran
Kursevi kulinarstva ili kursevi iz određene oblasti u kulinarstvu
pomoćnik kuvara, kuvar
do 6 meseci
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Organizacione
  • Kreativno razmišljanje
  • Analitičko razmišljanje
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Veština rada pod pritiskom
  • Timski rad
  • Komunikativnost
  • Misaonost
  • Skoncentrisanost
  • Udubljenost
  • Radoznalost
  • Savesnost, odgovoronost
Posao je dosta dinamičan.
Posao je odgovoran i često zahteva porekovremeni rad tokom letnje sezone i praznika.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.