Baza zanimanja
Barmen/ka
Barmen (točilac pića) za šankom priprema i poslužuje pića, a nekada i jela, pa ih naplaćuje. U većim ugostiteljskim objektima uz to pripremaju pića i isporučuju ih konobarima koji ih poslužuju gostima za stolovima. Barmeni se brinu o tome da šank bude snabdeven pićima i drugim namirnicama koje poslužuju i higijenski održavaju šank i inventar u sklopu šanka. Kao kod konobara, i od njih se očekuje da budu ljubazni, tačni, brzi i komunikativni.
Prave koktele i alkoholna pića, osmišljavaju nove napitake, pomažu u planiranju i nabavci materijala i namirnica, sarađuju sa konobarima i menadžerom objekta.
Prave koktele i alkoholna pića, osmišljavaju nove napitake, pomažu u planiranju i nabavci materijala i namirnica, sarađuju sa konobarima i menadžerom objekta.
Kafe bar, restoran, diskoteka, noćni klub, pab.
Kurs za bartending i flertending, učešće na takmičenjima.
Rad u kafićima, barovima, restoranima Školska praksa
do 6 meseci
do 60 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
- Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
- Organizacione
- Kreativno razmišljanje
- Tehničke, manipulativne veštine
- Veština rada pod pritiskom
- Timski rad
- Komunikativnost
- Energičnost
- Druželjubivost
- Skoncentrisanost
- Savesnost, odgovoronost
- Fleksibilnost
Upoznavanje novih ljudi, druženje, mogućnost za kreativno izražavanje, rad u dinamičnom okruženju.
Noćne smene, bučan i zadimljen prostor za rad, rad sa ljudima pod uticajem alkohola, neujednačeno radno vreme (vikendima, praznicima i u toku letnje/zimske sezone se radi duže).
Zbog zahtevnosti posla, za barmene traže se telesno zdrave i psihički stabilne osobe. Za uspeh u poslu važna je opšta spretnost, a podrazumeva se i komunikativnost, ljubaznost, urednost i prijatan izgled.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.