Baza zanimanja

Preduzetnik/ica

Pre nego što osnujete svoju firmu, bilo bi dobro da se odlučite za neku oblast rada. To je samo prvi korak, jer bez ozbiljne poslovne analize i usavršavanja nećete moći da računate na uspeh. Ekspertiza je neophodna jer ćete u velikom broju slučajeva sami raditi. Naravno, u sklopu nekog projekta svakako ćete sarađivati sa drugima, ali će samo od vas zavisiti da li će vaš biznis uspeti.

Na samom početku biće vam jasno da je za uspeh neophodno znanje.Svako može da registruje preduzetničku radnju za neku delatnost, ali bez znanja nećete daleko dogurati. Generalno, učenje se nikad ne završava jer se metode rada i tehnologije stalno unapređuju. Iako vas znanje može daleko odvesti, uspeh će biti upitan ako ispred sebe nemate kvalitetne poslovne ideje, ne ispitate tržište i ne organizujete posao u skladu sa tim.

Stanje na tržištu može da značajno utiče na vašu odluku o pokretanju određenog biznisa. Ukoliko je slaba potražnja ili je konkurencija prejaka, možda treba da promenite pristup. Ukoliko nudite nešto originalno, stvoriće se i potražnja za vašim proizvodom. Ne mora to da bude neko „nikad viđeno” rešenje, ali je svaka originalna biznis ideja dobra.

U početnoj fazi priprema veoma je važno da obezbedite sigurne klijente i napravite biznis plan. Nekad je i jedan dobro urađen posao dovoljan da vas usmeri ka uspehu. Ipak, da biste sproveli svoje zamisli, potrebno je da se pozabavite i onim manje glamuroznim stvarima. Tu pre svega mislimo na obaveze koje dolaze uz vođenje firme.

Kada ustanovite čime želite da se bavite, istražite tržište i osmislite biznis plan, vreme je za registrovanje firme. Sa digitalizacijom državnih službi, osnivanje i pokretanje sopstvenog posla je pojednostavljeno, ali je i dalje potrebno na pravi način proći svaku fazu.

Prilikom registrovanja firme potrebno je da popunite registracionu prijavu osnivanja preduzetnika. Neophodno je da upišete primarnu delatnost, lične podatke, da navedete eventualna ovlašćena lica, ime firme itd.

Proces je dodatno olakšan tako što Agencija za privredne registre sama pribavlja ostale potrebne podatke iz državnih službi: poreski identifikacioni broj (PIB) iz Poreske uprave, matični broj iz Republičkog zavoda za statistiku, broj osiguranika penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) iz Republičkog fonda za PIO, broj osiguranika zdravstvenog osiguranja koji izdaje RFZO.

Nakon što APR donese pozitivno rešenje, vaša agencija je i zvanično registrovana. Nakon toga možete da izradite pečat, mada to više nije obavezno, osim u specijalnim slučajevima koji se ne odnose na rad preduzetnika. Za kraj, ostaje vam otvaranje računa u banci i obaveštavanje Poreske uprave.

Sada kada znate kako postati preduzetnik spremni ste da sprovedete svoju poslovnu zamisao u delo. Sada sve zavisi od vaših preduzetničkih osobina i načina na koji ćete prići biznisu. Svakako marketing i prodaja su ključni faktori na koje ne smete nikako zaboraviti. Ne sumnjamo da ćete uspeti!
Samostalna trgovinska radnja, Trgovina, Preduzeće za uvoz robe.
Ovo je posao koji se može obavljati i sa srednjom školom i sa završenim fakultetom u oblasti ekonomije ili menadžmenta, ali zahteva stalno usavršavanje i učenje o novim propisima i poslovnim trendovima.
Praksa, zaposlenje u trgovini...
do 6 meseci
preko 60 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
 • Liderske (veštine vođstva)
 • Pregovaračke
 • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
 • Administrativne
 • Organizacione
 • Istraživačke
 • Kreativno razmišljanje
 • Analitičko razmišljanje
 • Veština rada pod pritiskom
 • Timski rad
 • Menadžment novca
 • Komunikativnost
 • Energičnost
 • Druželjubivost
 • Udubljenost
 • Radoznalost
 • Savesnost, odgovoronost
 • Fleksibilnost
Samostalnost u radu, bavite se poslom koji volite, veći prihodi (prilikom uspešnog vođenja posla).
Manjak slobodnog vremena, neizvesnost, veliki pritisak.
Postoje mnoga zanimanja koje možete da radite kao preduzetnik, a izbor zavisi pre svega od vaših afiniteta. Dok se neki odlučuju za otvaranje zanatskih radnji, drugi razmišljaju kako zaraditi na internetu, pa se odlučuju za otvaranje e-prodavnica ili se bave digitalnim marketingom. Izbor profesije je svakako bitan, ali je jednako važno da budete spremni za sve izazove, i pokažete veštine snalaženja u oblasti poslovanja kojom ste odabrali da se bavite.


Šta je preduzetništvo ako ne skup veština i znanja koje mogu unovčiti samo oni najodlučniji. Zato je bitno da se odlučite za oblast u kojoj ste već stručni ili o kojoj ste spremni da učite. Razmislite o uspešnim poslovima gde do izražaja može doći vaš preduzetnički duh.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.