Baza zanimanja
Poslastičar / poslastičarka
Polastičari prave kolače, kremove, sladoled i ostale poslastice. Glavne sirovine s kojima rade su mleko i mlečni proizvodi, šećer, kakao, brašno, jaja, sve vrste voća i začina. U pripremi kolača i ostalih poslastica namirnice se, prema potrebi, prvo očiste, operu i ogule. U zavisnosti od vrste poslastice koju pripremaju, potrebne sastojke melju, režu, ribaju, usitnjuju ili mešaju. Sve to mogu obavljati ručno ili električnim mašinama i napravama.
Prema receptu mešaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smesu. Pripremljenu smesu kuvaju, peku, hlade ili smrzavaju, zavisno od vrste poslastice koju pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala testa za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim poslastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, zavisno od vrste poslastice i poslastičarskog standarda, režu ih na prikladnu veličinu i oblik.
Odgovornosti poslastičara: priprema namirnica potrebnih za spremanje poslastice, priprema poslastice prema predviđenom redosledu, priprema dekoracije i ukrašavanje poslastive, rezanje poslastice na prikladnu veličinu i oblik, održavanje čistoće i urednosti radnog prostora, ispravno čuvanje i skladištenje namirnica i gotovih proizvoda, evidentiranje utrošenih sirovina i proizvedenih poluproizvoda i gotovih proizvoda.
Prema receptu mešaju potrebne sastojke i od njih prave jednoličnu smesu. Pripremljenu smesu kuvaju, peku, hlade ili smrzavaju, zavisno od vrste poslastice koju pripremaju. Pripremljene biskvite i ostala testa za kolače premazuju ili pune kremom, koristeći se pritom raznim poslastičarskim priborom. Kolače ukrašavaju glazurom, šećerom u prahu, voćem i sl. i, zavisno od vrste poslastice i poslastičarskog standarda, režu ih na prikladnu veličinu i oblik.
Odgovornosti poslastičara: priprema namirnica potrebnih za spremanje poslastice, priprema poslastice prema predviđenom redosledu, priprema dekoracije i ukrašavanje poslastive, rezanje poslastice na prikladnu veličinu i oblik, održavanje čistoće i urednosti radnog prostora, ispravno čuvanje i skladištenje namirnica i gotovih proizvoda, evidentiranje utrošenih sirovina i proizvedenih poluproizvoda i gotovih proizvoda.
Pekara-poslastičarnica, Kafe-poslastičara
Obuke i kursevi u oblasti poslastičarstva
Asistencija i stručna praksa.
do 6 meseci
do 60 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
- Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
- Organizacione
- Kreativno razmišljanje
- Tehničke, manipulativne veštine
- Timski rad
- Komunikativnost
- Skoncentrisanost
- Manipulativnost
Ima dosta prostora za ispoljavanje kreativnosti.
U procesu pripreme poslastičar/ka je u glavnom na nogama.
- Srednja ugostiteljska škola - smer kuvar ili poslastičar ili Gastronomski fakultet.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.