Baza zanimanja

Kuvar/ica

Kuvari svoj posao obavljaju pravljenjem svih vrsta toplih i hladnih jela. Zadatak kuvara je da pripremaju mnogobrojna jela, tako da moraju poznavati usklađenost namirnica, pa čak i recepte retkih i specifičnih jela. Kod pravljenja jela je, osim da budu ukusna, potrebno i da budu lepo dekorisana. Zavisno od zadataka koje izvršavaju i zavisno od veličine kuhinje u kojoj rade kuvari mogu biti raspoređeni po zadacima. Glavni kuvar ili šef kuhinje nadgleda rad kuvara i organizuje rad kuvara. Kuvari izrađuju jela, dok im u tome pomažu pomoćnici koji pripremaju namirnice koje će se koristiti i asistiraju u pripremi jela. Izrada menija na nedeljnom, mesečnom ili godišnjem nivou.
Ugostiteljskim objekatima, školama, predsškolskim ustanovama, studenskim ili srednjoškolskim domovima, kasarnama, bolnicama, većim firmama...
Kursevi kulinarstva.
Rad/praksa u restoranima i hotelima.
od 1 do 2 godine
do 60 sati nedeljno
Radno vreme nije fleksibilno.
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Kreativno razmišljanje
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Veština rada pod pritiskom
  • Timski rad
  • Komunikativnost
  • Skoncentrisanost
  • Radoznalost
  • Manipulativnost
Osoba koja voli da kuva veoma će uživati u ovom poslu. Sve se više ceni ovo zanimanje i u glavnom je dobro plaćeno.
Malo je slobodnog vremena, pogotovu kada su praznici, jer tada ima najviše posla u toku godine (letnja sezona, Nova godina i ostali praznici...) Treba voditi mnogo računa o higijenskim uslovima.
Za napredovanje u ovom poslu veoma je bitno radno iskustvo. Visoko obrazovanje nije presudno.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.