Baza zanimanja

Kuvar/ica

Pripremanje i serviranje gotovih namirnica (jela i poslastica), izrada menija na nedeljnom ili mesečnom nivou, kontrola ispravnosti namirnica.
Ugostiteljskim objekatima i megamarketima.
Srednja škola prehrambeno-tehnološkog usmerenja
Kursevi kulinarstva
od 500 do 600 evra
Rad u kafićima, praksa u restoranima i hotelima.
od 1 do 2 godine
do 60 sati nedeljno
Radno vreme nije fleksibilno.
  • Kreativno razmišljanje
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Veština rada pod pritiskom
  • Timski rad
  • Skoncentrisanost
  • Manipulativnost
Osoba koja voli da kuva veoma će uživati u ovom poslu.
Treba biti naviknut na neprijatne mirise. Ako se dosta radi, malo je slobodnog vremena. Mala primanja, rad pod pritiskom usled različitih želja i potreba ljudi. Treba voditi mnogo računa o higijenskim uslovima.
Za napredovanje u ovom poslu veoma je bitno radno iskustvo. Visoko obrazovanje nije presudno.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.