Baza zanimanja
Vinar - vinogradar/ka
                            Bavi se uzgajanjem i održavanjem vinograda i preradom groždja, prvenstveno u vino ali i u druge proizvode kao što su: sokovi, vinsko sirće, ulje i suvo grožđe. Zadatak mu je da zrelo grožđe ubere, rasporedi po sortama, obeleži etiketama i odnese u skladište. Kroz proces filtracije stara se o sazrevanju vina. Njegova zaduženja obuhvataju i skladištenje po podrumima ili transport vina, kao i točenje vina u bačve ili flaše i njihovo etiketiranje. Radi napolju i unutra, u podrumima, skladištima, rasadnicima i vinarijama.
                        
                    
                            Vinarija, restoran, udruženje vinogradara i vinara
                        
                    
                            Spremnost na kontinuirano učenje i suavršavanje.
                        
                    
                            do 48 sati nedeljno
                                                        
                    Radno vreme nije fleksibilno.
                                                    - Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
- Organizacione
- Analitičko razmišljanje
- Trgovačke
- Komunikativnost
- Druželjubivost
- Savesnost, odgovoronost
                            Provođenje vremena u pirodi deluje pozitivno na raspoloženje.
                        
                    
                            Posao se često obavlja u uslovima ekstremne temprerature (visoka temperatura) i u toku obavljanja posla vinar - vinogradar je izložen riziku od mehaničkih povreda i riziku od trovanja (usled prskanja i đubrenja loze i zemljišta).
                        
                    
                                    U ovom poslu nema mogućnosti za napredovanje.
                                
                            
                                    Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.