Baza zanimanja

Community manager - Menadžer zajednice na društvenim mrežama

Vođenje komunikacije brenda ili osobe na društvenim mrežama odnosno zajednice koja prati određeni brend ili osobu putem društvenih mreža. Saradnja sa svim segmentima kompanije koji se bave marketingom i brendiranjem. Rad na strategijama komunikacije putem društvenih mreža: Facebook, Twitter, Pinterest... Proverava informacija (informacija mora da bude proverena i tačna), plasiranje informacija na način koji odgovara društvenoj mreži. Kreiranje i sprovođenje kampanja putem društevnih mreža.
Korporaciji, medijskoj kući, organizaciji civilnog društva, marketinškoj agenciji, rad za poznatu osobu
Kao i za svako novo zanimanje primarno je samostalno učenje i sticanje znanja o društvenim mrežama i digitalnim platformama, strateško razmišljanje, poznavanje komunikacije određenog brenda. Svaki vebinar znači, kao i portali i blogovi o trendovima iz realnog vremena. Postoji dosta obuka za komjuniti menadžere, ali treba se raspitati o prethodnom iskustvu i referencama predavača.
od 600 do 700 evra
Samostalno učenje o internetu i komunikaciji na internetu i mrežama, poželjne studije u oblasti komunikologije ili digitalne komunikacije i srodnih oblasti; aktivizam na društvenim mrežama.
do 6 meseci
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Kreativno razmišljanje
  • Analitičko razmišljanje
  • Komunikativnost
  • Druželjubivost
  • Radoznalost
Kontakt sa novim tehnologijama, stalno učenje i upoznavanje sa razmišljanjima drugih ljudi, rad na projektima, mogućnost za kreativno izražavanje, dinamičnost i rad sa mladima (mlado je zanimanje pa su uglavnom mladi i oni koji ga obavljaju).
Može da bude stresno (bavljenje hejterima). Krizne situacije se prvo dešavaju onlajn što može biti problem za brend. Spoj kreativnog i analitičkog/strateškog razmišljanja nekima predstavlja izazov.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.