Baza zanimanja
Barista
Rad kao barista može značiti mnogo različitih stvari. Barista u hotelskom kafiću može pripremati i služiti samo osnovne napitke kafe i espresso, barista u gradskom kafiću često posluživati i druga pića kao što su čaj i druga smrznuta pića, dok će barista u diskoteci ili nekom baru stalno praviti različite vrste koktela.
Dakle, barista poznaje tehnike pripreme espreso kafe i ostalih napitaka na bazi kafe, koristi aparat za espreso i mlin za kafu, ukrašava kafu pomoću pene od mleka, upoznat je sa poreklom zrna kafe, načinom prerade i slaganjem kafe sa drugim začinima i ukusima, pravi alkoholne i bezalkoholne koktele.
Dakle, barista poznaje tehnike pripreme espreso kafe i ostalih napitaka na bazi kafe, koristi aparat za espreso i mlin za kafu, ukrašava kafu pomoću pene od mleka, upoznat je sa poreklom zrna kafe, načinom prerade i slaganjem kafe sa drugim začinima i ukusima, pravi alkoholne i bezalkoholne koktele.
Kafeterije, kafići, diskoteke, barovi, restorani.
Poželjno je da završi obuku ili kurs za bariste.
Rad u kafićima i drugim uslužnim delatnostima.
do 6 meseci
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
- Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
- Organizacione
- Veština rada pod pritiskom
- Menadžment novca
- Komunikativnost
- Energičnost
- Druželjubivost
- Skoncentrisanost
- Udubljenost
- Fleksibilnost
Prednost ovog posla ogleda se u komunikaciji sa različitim ljudima i mogućnost za razvoj preduzetništva.
Posao može da bude iscrpan i fizički izazovan.
Veoma je važno da je barista u toku sa trendovima u pripremi kafe i koktela koji se sve brže menjaju. Sve se više obuka i kurseva razvija i kod nas, mada je verovatno da mnogi baristi ne prolaze kroz obuke već uče na radnom mestu od kolega koji im pokazuju osnove posla.
U ovom poslu nema mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.