Baza zanimanja

Barista

Rad kao barista može značiti mnogo različitih stvari. Barista u hotelskom kafiću može pripremati i služiti samo osnovne napitke kafe i espresso, barista u gradskom kafiću često posluživati ​​i druga pića kao što su čaj i druga smrznuta pića, dok će barista u diskoteci ili nekom baru stalno praviti različite vrste koktela.
Dakle, barista poznaje tehnike pripreme espreso kafe i ostalih napitaka na bazi kafe, koristi aparat za espreso i mlin za kafu, ukrašava kafu pomoću pene od mleka, upoznat je sa poreklom zrna kafe, načinom prerade i slaganjem kafe sa drugim začinima i ukusima, pravi alkoholne i bezalkoholne koktele.
Kafeterije, kafići, diskoteke, barovi, restorani.
Poželjno je da završi obuku ili kurs za bariste.
Rad u kafićima i drugim uslužnim delatnostima.
do 6 meseci
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Organizacione
  • Veština rada pod pritiskom
  • Menadžment novca
  • Komunikativnost
  • Energičnost
  • Druželjubivost
  • Skoncentrisanost
  • Udubljenost
  • Fleksibilnost
Prednost ovog posla ogleda se u komunikaciji sa različitim ljudima i mogućnost za razvoj preduzetništva.
Posao može da bude iscrpan i fizički izazovan.
Veoma je važno da je barista u toku sa trendovima u pripremi kafe i koktela koji se sve brže menjaju. Sve se više obuka i kurseva razvija i kod nas, mada je verovatno da mnogi baristi ne prolaze kroz obuke već uče na radnom mestu od kolega koji im pokazuju osnove posla.
U ovom poslu nema mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.