Baza zanimanja

Barista

Barista je vrhunski poznavalac kafe. Pored toga što ume da pripremi sve vrste kafa, barista je upoznat i sa poreklom zrna, načinom prerade i slaganjem kafe sa drugim začinima i ukusima. Neophodno je da poznaje i način pripreme koktela i drugih alkoholnih i bezalkoholnih pića sa kafom. Takođe, vrhunski barista poznaje veštine latte art-a, odnosno umetnosti ukrašavanja kafe penom od mleka.
Kafeterije
Srednja ugostiteljska škola
od 400 do 500 evra
rad u kafićima i drugim uslužnim delatnostima
do 6 meseci
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Veština rada pod pritiskom
  • Menadžment novca
  • Komunikativnost
  • Energičnost
  • Druželjubivost
  • Skoncentrisanost
  • Fleksibilnost
Prednost ovog posla ogleda se u komunikaciji sa različitim ljudima i mogućnost za razvoj preduzetništva
Posao može da bude iscrpan i fizički izazovan.
Veoma je važno da je barista u toku sa trendovima u pripremi kafe koji se sve brže menjaju. Od 2000. godine održava se Svetsko takmičenje barista, a u Srbiji je počelo od 2009 godine. Od tada sve se više obuka i kurseva razvija i kod nas, mada je verovatno da mnogi baristi ne prolaze kroz obuke već uče na radnom mestu od kolega koji im pokazuju osnove posla.
U ovom poslu nema mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.