Baza zanimanja

Stolar/ka

Stolar izrađuje, sklapa, montira ili popravlja ove predmete od drveta. Predmete na kojima radi prvo premerava i skicira, a potom pristupa obradi. Obrada obuhvata sečenje, brušenje, bušenje, glodanje i dubljenje drva.
Zaduženja stolara / tesara su: rad na različitim stolarskim mašinama, okivanje i montaža, izrada nameštaja i stolarskih proizvoda, montaža nameštaja na terenu. održavanje higijene radnog prostora , poštovanje mera bezbednosti i zdravlja na radu.
Potrebno je i poznavanje tehnoloških svojstava različitih vrsta drveta i drvnih materijala, poznavanje osnova tehničkog crtanja i čitanja tehničkih i građevinskih crteža, poznavanje osnova geometrije i osnovnih matematičkih operacija kako bi se odredio obim i površina materijala, veličina deformacije, količina i vrednost potrebnog materijala, trošak proizvoda i cena gotovog proizvoda, poznavanje konstrukcija, umeće upotrebe mašina i alata za obradu drveta: cirkular, abrihter, frezer, formatizer, brusilica, glodalica, heftalica i slično, strogo poštovanje i primena propisa o bezbednosti i zdravlju na radu, preciznost i pedantnost u radu. Takođe, u današnje vreme, velika je prednost znati i aktivno koristiti sofvere za crtanje.
u proizvodnim halama, zanatskim radionicama i na terenu, u stanovima, kućama.
Samostalno usavršavanje, učenje novih stvari, uvežbavanje postojećih veština i učenje novih.
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Organizacione
  • Analitičko razmišljanje
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Trgovačke
  • Timski rad
  • Skoncentrisanost
  • Udubljenost
  • Savesnost, odgovoronost
Ovo može biti veoma kreativan posao.
Stolarski posao nosi viski rizik od povrede, pošto se radi sa mašinama sa otvorenim sečivima, pored toga, oni su izloženi prašini i uglavnom su u stojećem položaju sa čestim saginjanjem.
- Moguće je napredovanje u okviru tima, do nivoa tim lidera.
- Moguće je otvoriti i sopstvenu radionicu, odnosno pokrenuti sopstveni posao izrade nameštaja.
- Stolari mogu nastaviti školovanje do četvrtog stepena za tehničara za obradu drveta. Po završenom četvorogodišnjem obrazovanju školovanje se može nastaviti na Šumarskom fakultetu, gde se može dobiti diploma Inženjera tehnologije, menadžmenta, projektovanja nameštaja i proizvoda od drveta.
- Visoko obrazovanje omogućava rad na rukovodećim pozicijama u industriji nameštaja obrade drveta.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.