Baza zanimanja

Autoelektričar/ka

Autoelektričar obavlja poslove montaže, servisa i održavanja električnih uređaja i opreme drumskih vozila i radnih mašina. Popravlja kvarove tokom rada, odnosno traži uzroke kvarova i otklanja ih. Radovi se uglavnom obavljaju u servisnim radionicama ili u slučaju intervencija - na terenu, gde autoelektričar koristi alate i opremu za merenje i ispitivanje. Posebno je važna savremena oprema za elektroniku u vozilima.

Poslovi autoelektričara razlikuju se po složenosti:
Najjednostavniji poslovi su provera i dopunjavanje elektrolita u akumulatoru, zamena i ugradnja akumulatora, provera njegovih priključaka, zamena i podešavanje svetla (sijalice u farovima, zadnja svetla, žmigavci) itd. Auto električari popravljaju i održavaju sisteme za gorivo paljenje, brisanje, pranje i sušenje stakla, ugradnja i popravka protivprovalnih uređaja, radio prijemnika i drugih komunikacionih uređaja.
Zahtevniji poslovi su: popravka kvarova i rekonstrukcija agregata, izrada raznih elektro instalacija na vozilima, montaža dodatne opreme, kontrola rada uređaja i strujnih kola uz pomoć mernog instrumenta.
Najzahtevnije je traženje kvarova pomoću elektronskih mernih instrumenata, gde autoelektričar koristi uređaje za ispitivanje elektronskih elemenata i konstrukcija koje imaju veoma osetljive mikroprocesorske veze.

Osnovno znanje autoelektričara je poznavanje rada vozila u celini i rada i funkcije pojedinih električnih i elektronskih delova vozila. Autoelektričar mora da stekne znanja iz oblasti autoelektrike, na primer, poznavanje električnih agregata i sklopova, električnih instalacija na vozilima, kao i međusobnog povezivanja električnih i mehaničkih sklopova.
Takođe, mora da zna kako funkcionišu elektronski sistemi, signale u ovim sistemima, njihovo merenje i značenje rezultata merenja, što je veoma važno pri otkrivanju kvarova. On mora biti u stanju da locira tačku kvara, izvrši montažu i demontažu i popravi električne agregate i instalacije.
Veoma je važno da je obučen za korišćenje električnih i elektronskih šema, merne i posebne opreme za ispitivanje. Često se dodatno obučava za određenu vrstu vozila.
servisima i radionicama za popravku i održavanje automobila.
Obuka.
Praksa i samoinicijativno učenje veštine.
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Organizacione
  • Analitičko razmišljanje
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Komunikativnost
  • Misaonost
  • Skoncentrisanost
  • Udubljenost
  • Radoznalost
  • Savesnost, odgovoronost
Tokom rada telo je u različitim položajima, ali uglavnom nema podizanja teških tereta.
Autoelektričar uglavnom radi u servisnim radionicama gde može biti prašine, izduvnih gasova i isparavanja ulja. Ovaj posao ne mogu da obavljaju osobe koje imaju probleme sa vidom, teškoće u prepoznavanju i razlikovanju boja, slabu pokretljivost tela.
Autoelektričar mora imati dobar vid, sposobnost razlikovanja osnovnih boja. Osim toga, posao zahteva dobru motoriku i preciznost, spretnost ruku i prstiju i dobru koordinaciju pokreta. Važna je i spretnost u korišćenju alata i uređaja u servisnim centrima, sa akcentom na pravilnom i bezbednom korišćenju pri samostalnom radu.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.