Baza zanimanja

Keramičar/ka

Keramičari postavljaju keramičke, kamene ili betonske pločice na tvrde podloge. Pločicama oblažu zidove, podove, stepenice, najčešće u stambenim i drugim objektima, u kuhinji, kupatilu ili hodnicima. Bez obzira da li radi u novogradnji ili na renoviranju, keramičar mora da poznaje tehnologiju posla, vrste i svojstva materijala sa kojima radi.

Obavlja veliki niz zadataka: najpre proverava podlogu, ukoliko je neravna potrebno je izravnati i pripremiti; priprema i seče pločice, priprema i meša smesu za lepljenje, ravnomerno i pod tačno određenim uglom postavlja i lepi pločice, popunjava prostor između pločica.

U svom radu služi se veliki brojem alata i mašina: brusilicama, bušilicama, lopaticama, čekićima, viskom, libelom, metrom i mašinom za sečenje panela ili brušenja ivica. Kemičar takođe čita tehničke crteže, izrađuje nacrte, vrši precizna merenja i proračune i poštuje mere bezbednosti na radu. Pored funkcionalnosti, rad keramičara ima i estetsku vrednost jer postavljene pločice, pored otpornosti i izdržljivosti, bi trebalo da budu dekorativne. Zbog toga keramičar bira pravu boju i oblik pločica u skladu za zahtevima naručioca posla ili postavljenog plana.
Keramičari su angažovani u okviru građevinskih firmi ili rade samostalno.
Praksa i samoinicijativno učenje veštine.
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Liderske (veštine vođstva)
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Organizacione
  • Kreativno razmišljanje
  • Analitičko razmišljanje
  • Komunikativnost
  • Skoncentrisanost
  • Udubljenost
  • Fleksibilnost
Keramičar obavlja raznovrstan i odgovoran posao i uglavnom od početka do kraja radi sam. Posao je tražen, jer je danas sve teže naći dobrog keramičara.
Posao keramičara je fizički zahtevan, često se posao obavlja u pognutom položaju ili klečeći. Keramičar se često saginje, ponekad radi i na većim visinama, materijal sa kojim radi priprema ručno i često prenosi teške terete.
- Keramičaru su neophodni preciznost, spretnost, i „mirna ruka“.
- Ukoliko keramičar sam vodi svoj posao/firmu, on/ona samostalno ugovara sa naručiocima posla, dogovara rokove, vrši proračune, ugovara cenu rada i savetuje oko izbora pločica. Keramičari veliki deo posla rade sami ili sa pomoćnikom, ali kako bi se u novoj zgradi sve uklopilo mora da sarađuje i sa drugim radnicima.
- Za obavljanje poslova keramičara, potrebno je završiti srednje stručno trogodišnje obrazovanje. Kako je i keramičarstvo vrsta zanata, postoje dostupne obuke i kursevi za nadogradnju znanja i sticanje dodatnih kompetencija.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.