Baza zanimanja

Staklorezac/čica

Staklorezac je stručnjak zadužen za obradu, oblikovanje i izradu predmeta od stakla (ramovi, ogledala, akvarijumi, prozori, vrata, krovovi, stepenice i drugo). Staklorezac prvo priprema smesu koju kasnije oblikuje i tretira (zagrevanje, savijanje, presovanje) kako bi dobio željeni oblik, a zatim brusi, polira, matira i oslikava staklo. Staklene delove spaja specijalnim bezbojnim lepkovima ili metalnim okovima. Dekorativno staklo oplemenjuje različitim metodama oslikavanja i ukrašavanja, čime ističe njegovu estetsku vrednost. Stakloresci obrađuju radne predmete prema planu koji su prethodno izradili. Zamena, sastavljanje, montaža i učvršćivanje staklenih delova na određenim mestima i prema tačno utvrđenim proporcijama spada u svakodnevne radne zadatke.

Stakloresci su vrsni poznavaoci tehnologije obrade stakla, kao i alata koji se primenjuju u radu. Karakteriše ih preciznost, manuelna spretnost, dobar vid, kao i dobra prostorna orijentacija. U zavisnosti od svojih interesovanja i sklonosti, stakloresci se specijalizuju za rad u proizvodnom pogonu ili za montažne radove na gradilištu ili na privatnim posedima. Shodno tome, rade u timu u smenama ili samostalno. Staklorezac izvodi radove prema propisima i planovima tako da složena staklena konstrukcija zadovoljava zahteve naručioca. Da bi se stakleni elementi montirali na vreme, staklorezac takođe planira i razgovara o toku rada sa drugim majstorima i sa naručiocima posla.
industriji proizvodnje i ugradnje staklenih elemenata i predmeta, u specijalizovanim staklarskim radionicama, ili vode svoj posao kao samostalni preduzetnici.
Praksa i samoinicijativno učenje veštine.
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Organizacione
  • Analitičko razmišljanje
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Komunikativnost
  • Misaonost
  • Skoncentrisanost
  • Udubljenost
  • Savesnost, odgovoronost
Posao je raznolik i raznovrstan, bilo da radite u industriji ili direktno za kupce na montaži. Takođe pruža dobre šanse na tržištu rada. Radi se u timu ili samostalno.
Staklo je osetljiv materijal i zahteva veliku preciznost i dobro poznavanje tehnike rada. Komunikacija sa kupcima ponekad može biti izuzetno zahtevna jer je potrebno uskladiti njihove želje sa onim što je potrebno i moguće odraditi.
Za obavljanje posla stakloresca, potrebno je završiti srednje stručno trogodišnje obrazovanje.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.