Baza zanimanja

Mašinbravar/ka

Posao im je da popravljaju kako rezni i stezni alat, tako i mehanizme za vrata i prozore. Obrađuju limove, profile i cevi i izrađuju metalni nameštaj. Potrebno je da su upoznati sa tehničkom dokumentacijom kako bi znali na osnovu nje da prvenstveno izaberu alat i materijal a zatim rezanjem, bušenjem i varenjem obrađuju metalne predmete. Alat koji koriste za većinu poslova je bušilica, pneumatski čekić, ručni i merni alat, aparat za zavarivanje i drugo. U opisu posla mašinbravara je takođe održavanje i popravka alatnih mašina, opreme, uređaja i instalacija.

Mašinbravar je osposobljen za rad na održavanju i popravljanju mašina i uređaja, vrši spajanje i sastavljanje elemenata mašina, izrađuje kanale za podmazivanje, sastavlja i ugrađuje zupčanike na osovini, kontroliše i ispituje sklopove i podsklopove dijagnostikuje kvarove na alatnim mašinama i obavlja manje popravke. On obavlja tekuće održavanje i popravku alatnih mašina i mašina za obradu plastičnom deformacijom, sastavlja podsklopove i sklopove mehanizama alatnih mašina. Pored pomenutih poslova mašinbravar može da radi i poslove mašinske obrade rezanjem i spajanjem.

Veštine potrebne za obavljanje posla: poznavanje rada sa različitim vrstama alata i mašina za obradu metala, veštine merenja i upotreba preciznih instrumenata, sposobnost čitanja tehničkih crteža i interpretacije specifikacija, veštine varenja i poznavanje različitih vrsta zavarivanja, pažnja pri detaljima i sposobnost rada sa preciznošću, razumevanje karakteristika i svojstava metala.
u različitim radionicama i samostalnoj radnji.
Obuke i kursevi.
Praksa.
do 48 sati nedeljno
Radno vreme je fleksibilno.
  • Komunikacijske (veštine međuljudske interakcije)
  • Organizacione
  • Analitičko razmišljanje
  • Tehničke, manipulativne veštine
  • Komunikativnost
  • Misaonost
  • Skoncentrisanost
  • Udubljenost
Mašinbravar je zanimanje koje je u deficitu i postoji potreba za njim, kako u zemlji tako i u inostranstvu
Pri zavarivanju postoji opsanost od varnica. Potrebno je voditi računa i koristiti opremu za zaštitu na radu.
Potrebno je završiti srednju stručnu školu sa smerom mašinske ili metalne struke. Takođe, postoji mogućnost daljeg usavršavanja kroz različite kurseve i obuke specifičnih tehnika i veština.
U ovom poslu ima mogućnosti za napredovanje.
Uzimajući u obzir promene na tržištu rada, za ovo zanimanje će biti posla za 5 narednih godina.